BMW bevestigt: hybride M-modellen komen eraan

Hybride. Het is een woord dat je liever niet hoort als je petrolhead bent. Aan de andere kant kan het de prestaties van een auto enorm verbeteren. Hoewel de techniek nu nog niet optimaal is, werkt BMW M aan de integratie van het elektrische mengsysteem.

Ontwikkelingschef Dirk Häcker van BMW's afdeling M GmbH heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid. De makers van extrapotente versies van BMW werkt aan een hybride aandrijflijn. Waar die aandrijflijn dan voor gaat dienen is echter nog een raadsel, Häcker houdt zijn kaken wat dat betreft stijf op elkaar.

"We kunnen de noodzaak van elektrificering niet ontkennen en het is waar dat we nu al aan een hybride aandrijving werken", aldus Häcker tegen Autocar. "Alles wat ik er nu over kan zeggen is dat we aan een zeer specifieke technische oplossing werken, maar er is nog geen definitief besluit over hoe we dat concept gaan toepassen."

Uit de woorden van Häcker zou je kunnen afleiden dat het bedrijf klaar wil zijn voor plotseling ingevoerde extrastrenge uitstootmaatregelen. Het nadeel van hybridesystemen is dat er een berg accu's aan de auto moeten worden toegevoegd. Die batterijen zijn zwaar en hebben hun effect op de wegligging. Overigens wijst de M-ontwikkelaar erop dat BMW's nieuwste elektrische systemen, die pas in 2021 op de markt komen, veel meer mogelijkheden bieden bij het maken van geëlektrificeerde aandrijflijnen.

Voor de echte autoliefhebbers blijft het toch kiezen tussen twee kwaden. Wil je de wereld vermoorden terwijl jij lekker in je zescilinder of achtcilinder benzine of diesel aan het verbranden bent, of stap je over op hybride? Die laatste optie geeft je in beginsel waarschijnlijk nog betere prestaties, maar zit je echt te wachten om die laatste tienden van het rondje op het klaverblad te kunnen schaven? Daar zet je toch liever een bepaalde hoeveelheid benzine om in veel herrie en rook, dan dat je nog sneller bij de volgende file aankomt.