MINI bouwt nu ook stoere zandbuggy's

We hebben al veel varianten gezien van de moderne MINI: van een stationwagen tot een compacte Tesla. Nu is het merk een compleet ander (onverhard) pad ingeslagen met een stoere zandbuggy met achterwielaandrijving.

De MINI John Cooper Works Buggy, zoals hij volledig heet, wordt aangedreven door een 3.0 liter zes-in-lijn dieselmotor met 340 pk. Zoals eerder al gemeld gaat al dit vermogen naar de achterwielen. Tegenwoordig maakt MINI dus achterwielaandrijvers en BMW voorwielaandrijvers... Is de hel ook al bevroren? 

Helaas kan niet iedereen dit ultieme strandspeeltje kopen, want MINI ontwikkelde het offroadmonster voor de Dakar-rally. Naast hun vierwielaangedreven rallyauto hebben ze dit jaar voor het eerst ook een buggy aan de startlijn staan. Volgens het merk hebben tweewielaangedreven voertuigen met de huidige Dakar-regels een voordeel en daarom besloot MINI ook eens in de buggywereld te duiken. Met zijn complete body heeft de MINI weinig weg van een klassieke buggy, maar dat mag volgens het reglement allemaal. 

De Britten zijn natuurlijk niet van hun auto-geloof afgestapt en naast de buggy strijdt ook de MINI John Cooper Works Rally mee. Deze vierwielaangedreven offroader, die vanuit de verte op een Paceman moet lijken, werd vorig jaar zesde in het algemeen klassement en zal dit jaar proberen de titel te pakken. 

Op 6 januari zullen er in de Peruaanse hoofdstad Lima 337 voertuigen aan de start verschijnen, waaronder 190 motoren en quads, 105 auto’s en 42 trucks. De deelnemers hebben 9.000 kilometer voor de boeg, waarvan 4.500 special. 

Hoewel de veertigste editie van de race pas begin volgend jaar start, moeten de Europese deelnemers eind deze week hun materiaal al inschepen in Le Havre voor de boottocht naar Callao, de haven van Lima.