Geen vlag voor Israëlische coureur op podium in Bahrein

Israël en de Arabische wereld, het blijft een spanningsveld. De Formule V8 3.5-coureur Roy Nissany finishte in Bahrein als derde, maar bij de podiumceremonie werd de vlag van zijn land verbannen.

Nissany behaalde zijn derde stek tijdens de eerste van twee races in Bahrein, op 17 november. Voor zijn deelname werden alle vlaggen en verwijzingen naar zijn thuisland Israël al van zijn auto en overall verwijderd, aangezien de Golfstaten de staat Israël unaniem niet erkennen.

Zijn reactie was er één van berusting: “It was disappointing to compete without the flag, but it’s part of the game. You come to a country and respect its rules, even if it doesn’t respect you. I focused on the track and the results”, zo tekent WIN op.

De nieuwe niet-erkenning van Israël door een Golfstaat komt kort nadat judoka Tal Flicker in Abu Dhabi goud won, zij het onder een neutrale inschrijving vanwege hetzelfde probleem. De beelden van Flicker die op het podium zachtjes de tekst van zijn volkslied over de klanken van dat van de Internationale Judofederatie neuriet, gingen de hele wereld over.