Iedereen haat de regels voor Formule 1-seizoen 2018

Met de laatste race van seizoen 2017 op handen begint het grote vooruitkijken. Max Verstappens teambaas Christian Horner is niet bepaald optimistisch over de motorregels "ze zijn volstrekt bezopen" en Lewis Hamilton vreest lelijke wagens.

Volgend seizoen mag ieder team nog maar drie motoren gebruiken gedurende het hele jaar. Wie meer aandrijvingen in zijn auto bouwt krijgt wederom te maken met de gehate gridstraffen. Maar ja, het zijn de regels en blijkbaar kunnen ze niet veranderd worden.

Christian Horner, leider van Red Bull Racing, noemt de regels 'barking mad'. Gelijk heeft hij, want zijn rijders hadden dit jaar zes motoren nodig om de races uit de kunnen rijden. Daarmee kregen ze in ieder geval twee keer te maken met een gridstraf. Het is voor Red Bull Racing te hopen dat Renault de zaken volgend jaar beter op orde heeft, want regelwijziging zit er niet in. Ferrari sprak een veto uit over het plan van Horner om volgend jaar vast te houden aan het huidige aantal van vier motoren.

Horner is pissig over de straffen, want hij wil het kampioenschap strijden met de rijders en niet met de regels: "These grid penalties, I don't think anybody particularly likes seeing them to the extent that they're happening at the moment. If you came to the last race and it was decided on engine penalties that wouldn't be great." Als je het hem zou vragen zou Christian zelfs zegen dat vijf motoren het beste is voor een seizoen van 21 races.

Niet alleen Horner is pessimistisch over het komende seizoen. Ook wereldkampioen Lewis Hamilton -die net zijn bankrekening voor de komende drie jaar vulde- kijkt niet uit naar naar 2018. Volgens hem gaan we zondag de laatste race zien met mooie auto's. Vanaf volgend jaar zitten er halo's op de cockpit en is het gedaan met de schoonheid van het racen: "I think from next year it's all downhill [but] safety will go up at least. Maybe I'll start a new flip flop brand next year and be successful in some way."

Dan is er ook nog de kritiek op de dalende inkomsten voor de teams. Sinds Bernie "gimme all yo money" Ecclestone niet meer aan de touwtjes trekt komt er minder cash binnen bij Formula One Management. Gevolg daarvan is dat er ook minder cash naar de teams wordt doorgesluisd. Als ze straks ook nog allemaal nieuwe motoren moeten gaan ontwikkelen voor de regels van 2021 wordt het wel een heel erg dure aangelegenheid. 

Niki Lauda denkt dat Ferrari niet zo zeer boos was over de nieuwe motorregels, maar dat Sergio Marchionne zich vooral opwond over de mogelijke inkomstendalingen. Het geld moet ergens vandaan komen en de nieuwe ideeën van Liberty Media blinken ook niet uit in originaliteit volgens de Oostenrijker: "I heard from Sean Bratches, who would like to see the drivers accompanied with grid kids. Is imitating football having new ideas?"