Zo stelt BMW zich de emissievrije weg van de toekomst voor

In andere landen dan Nederland is het fenomeen 'fietspad' niet zo bekend, maar BMW wil hier verandering in brengen met een systeem van opgehoogde buizen voor langzaam en emissievrij verkeer, speciaal voor miljoenensteden.

In de Aziatische megasteden delen auto's de weg met een groot aantal tweewielers, vooral scooters. In de toekomstvisie van het Technology Office van de BMW Group in Shanghai zijn langzame en snelle verkeersstromen gescheiden, met een speciale uitstootvrije baan. Hier moeten fietsen, e-bikes, elektrische scooters en zulks hoog boven de rest van het verkeer en vrij van verkeerslichten van A naar B reizen. Auto's zijn op deze opgehoogde wegen niet welkom, er geldt een maximumsnelheid van 25 km/u.

BMW noemt het voorgestelde wegensysteem Vision E³, een samentrekking van "elevated, electric and efficient". Het doel is al het langzame verkeer in een meer vloeiende en snelle beweging van A naar B te krijgen. In deze afgesloten en gekoelde/geventileerde buizen zijn de gebruikers bovendien beschermd tegen de elementen en een eventuele smogdeken die over de stad ligt. Shanghai, met 25 miljoen inwoners, heeft elke zomer veel last van dit fenomeen.

Op de wegen zou plek moeten zijn voor onder andere een productieversie van BMW's onderstaande Concept Link e-scooter.