Assen werkt stilletjes aan F1-goedkeuring

Terwijl Circuitpark Zandvoort veel in de media is met zijn F1-ambities, blijft het rondom het TT-circuit van Assen relatief stil. Dat wil niet zeggen dat er niets te melden is, want zelfs F1's circuitontwerper heeft voorkeur voor de Drentse baan.

De Duitser Hermann Tilke heeft vrijwel alle moderne F1-circuits getekend en weet dus als geen ander wat er nodig is voor een succesvolle baan. Hij heeft het nieuws van het haalbaarheidsonderzoek van Zandvoort meegekregen en is het eens met de conclusie dat het mogelijk is. "Maar als je voldoende geld hebt, is alles mogelijk." Tilke vindt het in ieder geval weer tijd worden voor een Nederlandse race. "Vanwege Max. De hype rond hem is net zo groot als rond Michael Schumacher bij ons in de jaren negentig."

Maar waar gaan we dan racen? "Het circuit in Zandvoort ken ik goed, het is qua lay-out een supercircuit. Maar er moet dan wel veel worden veranderd. Laat ik het zo zeggen: Als Zandvoort mogelijk is, is Assen heel goed mogelijk", constateert de Duitser. "Daar volstaan relatief kleine veranderingen aan circuit, gebouwen en infrastructuur. Als ik de mensen van het TT-circuit was, zou ik echter de baan voor de MotoGP intact laten. Men heeft immers al een succesvolle MotoGP."

Oftewel, Assen is makkelijker geschikt te maken voor de Formule 1, dan Zandvoort. De kuststad wil heel graag en heeft een prachtige baan, maar om dat gereed te maken voor het F1-circus moet er heel veel geld geïnvesteerd worden. Voor Assen is de benodigde investering veel kleiner en is er ook meer ruimte. Puntje voor Assen dus.

Maar dan moet het circuit in Drenthe het F1-circus natuurlijk wel willen, maar ook dat lijkt wel goed te zitten. Binnenkort reist een delegatie van de FIA af naar de asfaltslinger in de Drentse heide om het circuit te keuren. Dit met het oog op een F1-licentie. Wedstrijdleider Charlie Whiting bevestigt dat er gemaild wordt met Assen over een geschikte datum. Wij wachten het geduldig af.