Dankzij deze klant heeft Tesla's truck een bereik van 800 km

Tesla's eerste elektrische semi heeft een actieradius van 500 mijl (ongeveer 800 km) en dat is niet zomaar gekozen. Een belangrijke klant heeft ervoor gezorgd dat Tesla geen genoegen nam met bijvoorbeeld 450 mijl, maar echt voor de 500 ging. 

Wie die belangrijke klant is? Dat is natuurlijk Tesla zelf! De bouwer van elektrische auto's laat zich tenslotte door niemand voorschrijven wat het moet doen. Maar naast producent is Tesla ook de eerste afnemer van de elektrische vrachtwagens. "Tesla will be the first customer for the truck", bevestigt Jerome Guillen, hoofd van Tesla's vrachtwagenafdeling tijdens een transportconferentie in Nederland.

Dat Tesla met de eigen trucks wil gaan rijden, heeft ook invloed gehad op de ontwikkeling. Het concern wil namelijk een bijzonder specifieke route afleggen met de vrachtvervoerders. "We will use our own truck to carry cargo in the US between our different facilities. We have an assembly facility in California, the Gigafactory in Nevada, so we will use our trucks to carry things in-between.” Nu mag jij raden hoe ver die twee faciliteiten uit elkaar liggen...

Juist, ze liggen net iets meer dan 400 kilometer uit elkaar, zodat de vrachtwagens op een volle accu heen en weer kunnen rijden. Wel zo handig als je weet dat deze trucks de complete logistieke operatie tussen deze twee locaties gaat overnemen. 

Door de eigen trucks te gebruiken kan Tesla flink besparen op de transportkosten. Daarnaast zijn de elektrische vrachtwagens een belangrijke stap in het vergroenen van de productielijn. Het doel is om al het gebruik van fossiele brandstoffen uit het productieproces van Tesla's te halen en het dumpen van dieselslurpende vrachtwagens voor het transport zou daar een flinke bijdrage in leveren. Dat laat nog wel even op zich wachten, want de productie van de stekkertrucks begint pas in 2019.