ACM geeft Volkswagen boete voor misleiding

De Autoriteit Consument en Markt laat vandaag zijn papieren tanden weer eens zien met een 'flinke' boete. Ontvanger is de Duitse autofabrikant Volkswagen die consumenten heeft misleid met milieuvriendelijke auto's die niet goed voor het milieu waren.

De ACM bericht vandaag dat het heeft vastgesteld dat Volkswagen AG de kopers van een dieselwagen hebben misleid. De Duitsers krijgen daarvoor de maximale boete die de autoriteit kan opleggen in het geval van misleiden: ƒ1.000.000 (oftewel €450.000). ONE MILLION guldens. Waarschijnlijk ligt heel Wolfsburg nu te beven van de angst.

Het gaat om een dieselmotor (type EA 189) die tussen 2009 en 2015 in auto's van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda werd geleverd. De krachtbron werd aangeprijsd als een milieuvriendelijke motor, maar dat was het niet. We kennen allemaal het verhaal van dieselgate en de sjoemelsoftware: door een software-aanpassing leken de auto's als ze getest werden heel schoon, maar waren ze dat in de praktijk helemaal niet. Inderdaad misleidend.

Toch vragen we ons af of er een enkele Volkswagen minder was verkocht als de auto ook niet als milieuvriendelijk was geadverteerd. De eerste leaserijder die een andere auto kiest omdat er aan de achterkant bloemetjes uit de uitlaat komen moet nog geboren worden. Autokopers (en leasers) kijken alleen maar naar hun portemonnee. De waarheid was uiteraard dat VW met de uitstoot sjoemelde omdat hun motoren anders kans liepen dat de superzuinige motoren niet in Europa toegelaten zouden worden. 

Volkswagen heeft genoeg geld opzij gezet om alle boetes te kunnen betalen en heeft beterschap beloofd. De Wolfsburgers willen nu zelfs de wereldleider op het gebied van elektrische voertuigen worden. Daarvoor is ook al 70 miljard euro gereserveerd. De Telegraaf herinnert ons eraan dat alle boetes voor Volkswagen aftrekbaar zijn van de belasting: ook dat is geen verrassing, want bedrijven betalen belasting over de winst en als die er niet is (vanwege boetes) dan kan er geen tax over worden geheven.

Het dieselschandaal uitgelegd door Vergenerds: