Aston Martin: We stappen waarschijnlijk in de Formule 1

Als de nieuwe motorenregels voor 2021 een beetje gunstig uitpakken, stapt Aston Martin de Formule 1 in. De Britse supercarbouwer wil motoren gaan leveren voor de sport, maar alleen als de regels ze niet te ingewikkeld maken.

Aston Martin laat weten "waarschijnlijk" in te stappen als de nieuwe regels ervoor zorgen dat het een beetje betaalbaar wordt. Dat betekent geen ingewikkelde turbo's en hybride systemen, maar gewoon recht toe recht aan benzine verbranden. 

Aston's opperhoofd Andy Palmer laat weten dat de huidige regels de fans "irriteren en wegjagen bij de sport". Volgens hem zijn momenteel de verkeerde onderdelen belangrijk. "We moeten de sport weer vermakelijk maken. Dat betekent dat we de coureur weer in het middelpunt van de aandacht zetten, terwijl we momenteel vooral praten over turbochargers", zo betoogt de CEO. "Ik ben een technicus en ik hou van de technologie, maar dit slaat nergens op."

Via de motoren komt Palmer al snel bij dat andere frustratiepunt in de sport: de gridstraffen. "Die zijn erg moeilijk te begrijpen", moppert Palmer. "Hoe word je 35 plaatsen teruggezet als er maar twintig auto's op de grid staan?" 

Gelukkig voor de bloeddruk van Palmer wil de FIA dergelijke problemen ook aanpakken met het nieuwe motorreglement waar momenteel aan gewerkt wordt. De F1-organisatie stuurt aan op V6 turbo's die veel van hun ingewikkelde en faalgevoelige hybride techniek verliezen. De huidige leveranciers (Mercedes, Ferrari, Renault en Honda) hebben bezwaren bij dit plan, maar het ziet er naar uit dat de FIA daar niet naar gaat luisteren.

Als de motoren versimpelen, is de stap naar de Formule 1 verleidelijk voor Aston Martin. "Het verandert van 'waarschijnlijk dien ik geen verzoek in bij de raad' naar 'waarschijnlijk dien ik wel een verzoek in bij de raad'". Oftewel, dan gaat het proces in gang gezet worden om het Britse concern in de F1 te krijgen. Max Verstappen met een Aston Martin-motor, zou dat de gouden combinatie voor een wereldkampioenschap worden?