Mercedes investeert flink in drones

Mercedes kijkt niet alleen vooruit, maar ook omhoog. In een poging de transportwereld voor zich te winnen, investeert het merk nu ook in drones. Die kunnen in combinatie met Mercedes-busjes een supersnelle bezorgservice faciliteren.

De autobouwer ziet een wereld voor zich waarin op internet gekochte items supersnel op de deurmat liggen door het eerste deel van de reis per drone af te leggen. Die drones landen dan op een Mercedes-busje van de bezorgdienst, die het pakje het laatste stuk tot aan de voordeur vervoert. 

Dankzij deze combinatie van drones en busjes hoeven de vliegmachines niet tot in je tuin te suizen en worden pakketjes ook niet tussen de geraniums gedropt. De bezorgmeneer (m/v) zorgt er tenslotte voor dat het pakje netjes aan huis wordt afgeleverd. Wel zo handig als je bijvoorbeeld in een appartement woont.

Het plan is geen vergezocht toekomstbeeld, want Mercedes heeft het systeem al getest. In het Zwitserse Zurich liet het bepaalde producten van online winkel Siroop met drones naar vier busjes op vaste parkeerplaatsen brengen, waarna de vierwieler het laatste stukje van de route voor zijn rekening nam. In de honderd vluchten die er in een periode van tien dagen zijn gemaakt, is daarbij geen enkele fout opgetreden, zo jubelt het persbericht van de Duitsers. 

Reden genoeg om de techniek verder te onderzoeken. Met de immer groeiende populariteit van het internetshoppen en steeds meer diensten die een vandaag-nog-in-huis-service aanbieden, lijkt er een goede markt voor deze oplossingen te zijn. Onder andere Amazon en 7-Eleven hebben in Amerika al testen gedaan met bezorgdrones, al was dat bij die laatste vooral een marketingstunt

Mercedes laat wel weten dat de haalbaarheid van deze techniek volledig afhankelijk is van de regelgeving omtrent drones. "Regulation is a decisive factor for us", legt projectchef Corinna Elosge uit. "We are working cooperatively with authorities and are ready to engage with them about our experiences because we feel governments do depend on insight from industry as they want to learn more." Simpel vertaald: we proberen op overheden in te praten om ons daar vooral veel vrijheid te geven. We geven haar geen ongelijk, wij willen tenslotte ook onze bestellingen zo snel mogelijk in handen hebben.