Zo ziet de Formule 1-auto van volgend jaar eruit

Voor volgend seizoen gaat de Formule 1 weer een aantal veranderingen doorvoeren en dat betekent dat we nieuwe auto's te zien krijgen. Grootste veranderingen: de komst van de halo en het verdwijnen van de haaienvin. 

Vrijwel niemand zit er op te wachten, maar toch krijgen de rijders volgend jaar een halo voor hun neus. De FIA heeft de beugel er gewoon doorheen gedrukt en daardoor zitten we in 2018 met dit extra stukje bodywork opgescheept. 

De haaienvin, die dit jaar dankzij een maas in de regels ontstond, verdwijnt juist weer. Hoewel sommige teams de vin wilden behouden vanwege de extra sponsorruimte zet de FIA een streep door de opstaande plank achter de rijder. Daarmee verdwijnt ook automatisch de T-wing die bij veel teams op de haaienvin was gemonteerd.

We moeten nog een paar maanden wachten voordat teams hun nieuwe auto's gaan presenteren, maar Sauber (nu bekend als Alfa Romeo Sauber F1) geeft ons alvast een voorproefje. Tijdens de test na de Grand Prix van Abu Dhabi reden ze even met een racer met halo en zonder vin. De 2018-specificatie dus. 

We moeten zeggen dat het verdwijnen van de haaienvin niet storend is, maar die halo blijft enorm wennen. Dat wordt vast al beter als de beugel is opgenomen in de kleurstelling van de auto en er niet meer zo uitspringt. Laten we hopen dat de teams voor volgend jaar met mooie livery's komen en zo het leed van de halo een beetje verzachten. 

Toro Rosso reed overigens ook met een halo rond, maar had de haaienvin nog even laten zitten. Wel keek het team al naar aerodynamische mogelijkheden voor de veiligheidsbeugel, want op de halo was een klein vleugeltje gemonteerd. Zo blijkt maar weer dat F1-teams altijd de mazen in de wet zullen zoeken.