Uber-concurrent Abel doet de deur dicht

Met twintig elektrische auto's de concurrentie aangaan met Uber blijkt geen recept voor succes. Taxidienst Abel stopt er na twee jaar mee in verband met hevige concurrentie en een financier die het niet meer ziet zitten.

Het had een groot succes moeten worden met twintig elektrische auto's die heel Amsterdam van A naar B zouden brengen. A-B EL-ektrisch, vat u hem? Inmiddels mag het licht uit op het hoofdkantoor waar acht mensen werken. Zij kunnen waarschijnlijk overstappen naar een andere functie bij een van de bedrijven van investeerder Transdev: Connexxion. Voor de chauffeurs is die luxe er niet, dat waren onafhankelijke ondernemers.

Voor Transdev betekent de sluiting van Abel dat er tussen de twee en vijf miljoen euro niet meer terugkomt. Het was de bedoeling dat de investering binnen een jaar winstgevend zou zijn, maar dat moment was blijkbaar na twee jaar nog steeds niet bereikt.

Mede-oprichter Annemarie Kruijer reageert teleurgesteld: "We hadden echt goede resultaten en om een groot marktaandeel te kunnen krijgen, moesten er mensen bij komen en moest er meer marketingbudget tegenaan." Dat budget kwam echter niet meer uit de portemonnee van Transdev, die liever in een andere taxidienst investeert. 

Abel stopt op 2 december, maar de elektrische Nissan Leafs en Kia Souls blijven gewoon doorrijden. Ze krijgen een nieuw wrapje en worden elders ingezet. Curieus genoeg wil Transdev ook een nieuwe elektrische taxidienst opzetten in de wijdere omgeving van Amsterdam. Die moet een aanvulling worden op het openbaar vervoer en daarom verwacht het bedrijf daar eerder rendabel te kunnen opereren. Dezelfde dienst wordt onder de naam Breng Flex al aangeboden in Arnhem en Nijmegen, maar rondom Amsterdam gaat het AML Flex heten. Handig om steeds een nieuwe naam te verzinnen voor hetzelfde: in de Verenigde Staten noemt Transdev het Hart Hyperlink, terwijl ze het in Australië aanbieden als Transdev Link. 

Gratis tip van Autobahn: het succesvolle Uber heet overal in de wereld Uber. Misschein een idee om de app overal hetzelfde te maken en dezelfde naam te geven, de kans op een wereldwijd succes wordt daarmee groter.