Schokkend. Bereik Tesla Model 3 exact even groot als geclaimd

Hoewel we Elon Musk kennen als iemand die vooral grootse verhalen oplepelt, blijken zijn claims wel te kloppen. De Tesla Model 3 heeft volgens de autobouwer een actieradius van 500 kilometer en de Amerikaanse overheid bevestigt dit nu.

De Environmental Protection Agency (EPA) heeft de kleinste Tesla aan hun verbruikstest gehangen en de resultaten vallen niet tegen. Bij gebruik in de stad komt de sedan 518 kilometer ver en op de snelweg haalt de auto een afstand van 476 kilometer op een volle accu. Dat resulteert in een gecombineerde actieradius van 499 kilometer, oftewel vrijwel het cijfer dat Tesla zelf opgeeft. 

Naast de geteste actieradius heeft de EPA ook het verbruik van de auto berekend. Dat klinkt misschien een beetje raar voor een elektrische auto, maar daar heeft de organisatie dan ook een aparte maatstaf voor: de zogenaamde miles per gallon equivalent (MPGe). Voor de Model 3 is dat 126 MPGe. Een totaal nietszeggend getal op zichzelf, maar een manier om elektrische auto's te vergelijken. De Model 3 verbruikt blijkbaar meer dan een Hyundai Ioniq (136 MPGe), maar minder dan een BMW i3 (118 MPGe).

Het is fijn om te zien dat de onafhankelijke tests in dit geval gewoon aangeven dat Tesla zijn belofte hier waarmaakt. Daarnaast is het een dotje goed nieuws dat het bedrijf wel kan gebruiken. Ondanks veel sussende woorden ligt de productie van de Model 3 achter op schema en de Tesla's die de autobouwer op de markt brengt zitten soms slecht in elkaar. Musk & Co moeten nog hard werken om ook alle andere beloftes in te lossen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df39df4b7173', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });