Bij Volkswagen, het grootste merk van Volkswagen AG, willen ze de absolute marktleider gaan worden op het gebied van elektrische auto's. De strategie voor de komende decennia is helemaal ingericht op de overstap naar accumobiliteit. Daarvoor is al een bedrag van ruim zeventig miljard euro opzijgezet binnen de groep. Volkswagen zelf krijgt daar natuurlijk maar een deel van toebedeeld, maar ze moeten het ook zelf verdienen. Merkbaas Herbert Diess weet wel hoe hij zijn aandeel aan de overstap gaat leveren: schaalvoordelen. "Dankzij schaaleffecten en een geoptimaliseerd platform gaan wij onze elektrische auto's veel winstgevender maken dan de concurrentie."
Dat is een leuke belofte, maar dan moet je eerst nog even dat kostenefficiënte platform ontwikkelen, dat kost geld. Ook daar heeft Diess een handige oplossing voor. VW verdient momenteel veel geld aan de populariteit van SUV's. Deze brandstofslurpers brengen relatief veel geld op en dat kan door de Duitsers weer geïnvesteerd worden in ontwikkeling. "Samengevat kun je zeggen: met de SUV's verdienen we het geld dat we voor de overstap naar elektromobiliteit nodig hebben."
Diess wil de concurrentie verslaan door goedkoper te zijn dan de rest. "We gaan ze verslaan op de dertigduizend euro-grens. Daarmee wil VW onder de prijs van Tesla gaan duiken. Daarbij zullen de Duitsers ongetwijfeld niet gehinderd worden door opstartproblemen die Tesla nu plagen. Al moeten ze dan wel een betrouwbare accufabriek hebben.
Voor 2020 heeft de EU ten doel gesteld dat alle nieuwverkochte wagens van eenfabrikant gemiddeld niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer mag uitstoten. Met de Polo en dergelijke gaat dat wel lukken, maar een vijfpersoons sedan kan met veel moeite op 95 gram per kilometer gebracht worden. Ironisch genoeg zijn juist de SUV's die zo nodig zijn voor de elektrische toekomst niet onder de 120 tot 130 gram per kilometer te krijgen. Het zorgt ervoor dat VW in 2016 gemiddeld 116 gram per kilometer haalde over alle verkochte auto's.