Politiek wil Hyperloop in Nederland echt onderzoeken

Er moet een echt onderzoek komen naar de haalbaarheid van een proefbaan waar de techniek van Hyperloop getest kan worden. De baan kost waarschijnlijk €120 miljoen en uit het onderzoek moet blijken of de financiering haalbaar is.

Terwijl het met de autofabriek van Elon Musk de laatste tijd maar matig gaat, heeft hij op allerlei andere vlakken de wind in de zeilen. Zijn tunnelfabriek loopt op rolletjes en lijkt al twee tunnels te gaan bouwen, met zijn raketfabriek gaat hij een Tesla in een baan rond Mars brengen en met de ideeënfabriek van Hyperloop gaat het ook niet slecht. In ieder geval heeft Musk genoeg Tweede Kamerleden weten te overtuigen van het nut van zijn idee, dat er een onderzoek naar gaat komen. 

De kameronderzoekers hoeven niet uit te zoeken of het concept van Hyperloop werkt, ze moeten het financiële haalbaarheidsplan voor de testbaan onderzoeken. Het aanleggen van een baan van tussen de drie en de vijf kilometer in Flevoland zou €120 miljoen gaan kosten. De vraag is echter wie dat geld gaat betalen en of er dan ook nog mogelijkheid is dat het geld ooit terugverdiend gaat worden.

De geïnteresseerde bedrijven willen dat de overheid het testtraject betaalt, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat juist het bedrijfsleven geld op tafel moet leggen. De Kamer wil die impasse doorbreken door een solide financieringsplan te laten ontwikkelen (of het hele idee toch bij het grofvuil te zetten).

Het onderzoek komt voort uit een voorstel van D66-kamerlid Rob Jetten. De kamer stemde gisteren in met het voorstel, waardoor het rapport er nu gaat komen.