Appen op fiets vanaf 2020 verboden

In navolging van de automobilist wordt nu ook de appende fietser aangepakt. Verkeersministerin Cora van Nieuwenhuizen bereidt een wet voor die de smartphone ook op de tweewieler moet uitbannen.

Nederland heeft een nieuw kabinet, met nieuwe bewindspersonen en volstrekt nutteloze naamswijzigingen op de ministeries: Infrastructuur en Milieu wijzigde in Infrastructuur en Waterstaat, want waarom zou je niet een bak geld verkwanselen om nieuw briefpapier en dergelijke te laten drukken? Wat wel hetzelfde bleef is dat er een dame aan het roer staat: met uitzondering van Camiel 'K.O.' Eurlings (en een Balkenende I-man wiens naam we al zijn vergeten) gaan de laatste 35 jaar louter vrouwen over onze wegen.

De nieuwste hoogste baas op IenW is Cora van Nieuwenhuizen (VVD, foto). Een speerpunt van haar beleid is het bestrijden van de smartphoneterreur, zowel in de auto als op de fiets. Tot nu toe was de categorie fietsers gevrijwaard van straf bij het bedienen van hun telefoon, volgend jaar moet er concrete wetgeving komen om deze vrijheden in te perken. Van NIeuwenhuizens voorganger Schultz speelde ook al met dit idee.

Een woordvoerder van IenW laat weten: "het ministerie werkt samen met meer dan 40 andere organisaties aan veilig gebruik van smartphones in het verkeer. Met technische oplossingen en lespakketten stimuleren de organisaties het gewenste gedrag. Het ministerie presenteert in 2018 een nieuwe campagne.

Uit onderzoek blijkt dat er veel draagvlak voor een verbod op appen op de fiets. Tegelijkertijd geeft het onderzoek van VeiligheidNL aan dat appen op de fiets maar in een beperkt aantal gevallen mede oorzaak is van een ongeval. Een verbod moet helder en handhaafbaar zijn. Het ministerie overlegt daarover met Openbaar Ministerie, Politie en Raad van State. Een concreet wetsvoorstel wordt in 2018 verwacht."

Naar verwachting duurt het tot 2020 voordat het verbod ingaat, wellicht omdat wetgeving op dit gebied aardig dichtgetikt moet zijn, wil je het ook maar beginnen te handhaven. Het ministerie rept niet over bellen op de fiets, dus dat punt is kennelijk nog open.