Bugatti roept alle 47 geleverde Chirons terug

Of je auto nou €30.000 of 3 miljoen kost, immuun tegen terugroepacties is hij niet. Bugatti doet een recall bij alle uitgeleverde Chirons (dit zijn er 47), vanwege een probleem met de stoelen. Hier gaat het er anders aan toe dan bij andere auto's.

Het probleem van de Chirons zit hem in een foutieve las in het mechanisme dat de rugleuning naar achteren beweegt. Geen schokkende zaak, aangezien je in de tweezitter nooit compleet naar achteren kunt vallen, maar wat niet goed is moet opgelost worden.

Eigenaren van de 1.500 pk sterke supercar krijgen niet een briefje met de vraag naar de garage te komen, zoals gebruikelijk is in de autowereld. Zoiets doe je niet met klanten die allemaal minimaal 50 miljoen op de bank hebben en meer dan eens vrij excentriek zijn in hun gedrag of gezagsopvattingen. Bugatti rolt ook in dit geval de rode loper uit: volgens Bloomberg wordt elke klant telefonisch benaderd, waarna de 'flying doctors' van Bugatti een afspraak prikken om de Chiron op te halen en vervolgens het euvel in de werkplaats te verhelpen. 

In de praktijk zal het er op neer komen dat de nieuwe CEO Winkelmann de rolodex erbij pakt en 47 telefoontjes naar voornamelijk de VS, Zwitserland en de zandbak pleegt, of - in een iets minder glamoureus scenario - telefoonverkeer tussen de ondergeschikten van beide partijen. Het resultaat blijft hetzelfde: het kleine euvel wordt verholpen zonder dat dit tot een seconde last leidt, aangezien er nog 47 andere auto's in de garage staan om uit te kiezen. Door het nieuws weten we meteen dat er nog 453 te produceren Chirons over zijn.