Chevrolet deed een Teslaatje met de Corvette ZR1

De 765 pk sterke 6.2 liter dinosaurusverbrander uit de Corvette ZR1 en Tesla's producten kunnen haast niet meer van elkaar verschillen. Dit weerhield Chevrolet's ingenieurs er echter niet van een Tesla-gebbetje over te nemen.

In het voortraject van de lancering van een nieuw model is geheimhouding heilig. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want overal in de keten liggen lekkages op de loer. De nieuwe Corvette ZR1 is de absolute klapper binnen de huidige C7-generatie en daarmee potentieel goud voor de automedia die hem voortijdig kunnen onthullen. De ingenieurs probeerden het model zo goed en zo kwaad als dat ging onder de dekens te houden, onder andere met een misleidende codenaam.

Het motorblok in de ZR1, met de codenaam LT5, is in de basis gelijk aan de LT4 die in de Z06 ligt: het onderblok, de koppen, zuigers, drijfstangen zijn identiek. Wat het blok uniek maakt (en zijn extra pk's geeft) is een andere krukas en de vergrote supercharger: de drukvuller - die op 15.860 tpm draait - is 52 procent groter dan die op de LT4 en werkt samen met een gasklephuis met een diameter van 95 mm.

Hoofdingenieur Tadge Juechter laat in een interview met Automotive News, weten dat  de supercharger tijdens de ontwikkeling niet met het veelzeggende ZR1 werd gemerkt, maar dat er in plaats daarvan BAS op gestempeld werd. Naast een volstrekt normale Nederlandse naam is het ook een afkorting van Belt Alternator System, een trend onder huidige mild-hybride systemen.

In werkelijkheid stond BAS echter voor 'Big Ass Supercharger', een acroniem dat vermoedelijk tot enorme binnenpret bij de betrokken ingenieurs leidde. Vermoedelijk hebben zij goed gekeken naar Tesla, dat al sinds het begin van zijn bestaan met letters en afkortingen speelt: zo bestaat de line-up over enkele jaren uit uit de Models S-3-X-Y (of S-3-X-Y-R) en heeft CEO Musk altijd vrij kleurrijke projectnamen, zoals bijvoorbeeld de BAMF voor zijn Semi.

Maar goed: beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen. We willen de ZR1 wel eens een kwart mijl zien doen tegen een P100D: met een beetje tractie voor de 'Vette gaat Tesla dat verliezen.