FIA-president Todt herkozen voor derde termijn

Het leiderschap van de FIA blijft ook de komende vier jaar stevig in Franse handen: de leden herkozen vandaag unaniem de grote kleine roerganger Jean Todt. De 71-jarige meester mag tot eind 2021 blijven.

Oud-Peugeot- en Ferrari-man Todt volgde in 2009 Max Mosley op als leider van de FIA, nadat de Brit (de oudste zoon van de Engelse fascistenleider Oswald Mosley) na vier termijnen en een schandaaltje met enkele dames van lichte zeden in nazikostuums de eer aan zichzelf hield. Erg spannend was de verkiezing niet: net als bij de verkiezingen in een gemiddeld Afrikaans of Centraal-Aziatisch land was er geen tegenkandidaat. Niet dat we hiermee willen insinueren dat er bij de blanke oudemannenclub FIA sprake is van Afrikaanse toestanden overigens.

Todt is degene bij wie coureurs op audiëntie moeten als ze stout zijn geweest: hij is de man die, afhankelijk van de kleur van hun auto, besluit om al dan niet vergiffenis te schenken. Bij zijn herverkiezing sprak de Fransman de volgende woorden: “it is gratifying to have such universal support. I would like to thank all of the Member Clubs of the FIA for their support. I see this as a validation of the direction the FIA has taken under my leadership, and as encouragement to continue the programme we have pursued over the past eight years.

Vooral Sebastian Vetel zal in zijn nopjes zijn met de herverkiezing: de Duitser ontsnapte al meermalen aan straf nadat hij op de baan grof buiten zijn boekje was gegaan (Mexico 2016, Azerbeidzjan 2017).