Half Nederland, momenteel: 'geef winterbanden'

Er halverwege december achterkomen dat het misschien toch handig was geweest om winterbanden te laten monteren, Nederlanders kunnen dat. Garages in heel het land worden overspoeld met aanvragen en onbegrip omdat ze niet on the spot helpen.

Je hebt drie groepen autorijders in Nederland: zij die ergens in november de winterbandjes laten monteren en deze er in maart weer af laten halen, té coole gasten van het kaliber 'ik ben een echte man want ik rij gewoon bikkelhard door op zomerbandjes in mijn achterwielaangedreven BMW kijk mij eens stoer zijn en mijn coolheid op social media etaleren wie heeft er winterbanden nodig haha ik niet dikke drift jonge heng heng heng!', én mensen die het er op aan laten komen. 

De laatste groep spaart kennelijk liever drie tientjes aan montagekosten uit in de hoop dat er een zachte winter volgt, dan dat ze risico's vermijden en gewoon voor vier maanden van het gezeik af zijn. Dat gaat soms goed, en soms heb je dagen zoals maandag 11 december, met eerst code oranje en daarna rood, 1.500 kilometer monsterfile, sneeuw, ijs en andere ellende.

Je kunt er dus de klok op gelijk zetten dat iedereen uit de derde groep gisteren en vandaag bij hun bandenboer stonden met de verwachting NU direct geholpen te worden. Garagisten die even niet aan de grote vraag kunnen voldoen, omdat er nog 864 andere muppets zijn die winterbandjes kennelijk eerst niet nodig vonden maar nu wel, kunnen een grote bek verwachten, 'want ik heb afspraken en kan hier niet een paar uur wachten'. Kennelijk vergeten deze mensen dat bandenspecialisten geen douaniers zijn voor wie het geen bal uitmaakt of u 10 minuten of 5 uur wacht, maar gewoon ondernemers die het liefst tevreden klanten hebben.

Een woordvoerder van bandenbelangenbehartigersorganisatie VACO verwoordt de situatie tegenover Automobiel Management als volgt: "veel mensen komen bij de bandenbedrijven om winterbanden vragen en willen dan natuurlijk ook snel geholpen worden. Als dat niet meteen kan, dan stuit dat soms wel op onbegrip. Het is ontzettend druk, de normale afspraken moeten uiteraard ook doorgaan en de bandenspecialisten draaien heel veel uren. Ze proberen echt iedereen zo goed mogelijk te bedienen."

We sluiten niet uit dat er hier en daar een knorrige monteur tussenloopt, maar een beetje begrip van mensen die nu nog willen wisselen kan geen kwaad. En als ze moeilijk doen kan je ze altijd een DBAA-bijdrage laten betalen.