Tesla scoort grootste pre-order dusver voor de Semi

Het duurt weliswaar nog tot minimaal 2019 eer het eerste model wordt uitgeleverd, maar Tesla mag zich al verheugen op een flinke belangstelling voor de Semi. Vandaag werd bekend dat er een nieuwe bestelling voor 100 stuks ligt, de grootste dusver.

Afnemer is Pepsico, het moederbedrijf van superbekende merken als Brisk, AMP Energy en Miss Vickie's. Met een jaarlijkse winst van bijna $10 miljard en meer dan een kwart miljoen werknemers is het een grote speler op de markt, dus je zou kunnen stellen dat 100 trucks een druppel op de gloeiende plaat is (Pepsico heeft ongeveer 10.000 zware trucks in zijn vloot). Aan de andere kant: een nieuwe technologie heeft natuurlijk een testbed nodig, je gaat niet direct het risico van een complete tech switch aan. De pre-order komt niet uit de lucht vallen: Pepsico is al jaren bezig op kleinere schaal elektrisch te rijden. 

In totaal zijn er volgens Reuters bij Tesla nu bijna 300 bestellingen binnengerold voor de elektrische vrachtwagen. Andere grote bestellers zijn Walmart (15 stuks), bierbrouwe Anheuser Busch (40 stuks), levensmiddelendistributeur Sysco (50 stuks), truckersbedrijf J.B. Hunt (40 stuks, naar schatting) en DHL Supply Chain (10 stuks). De prijs bedraagt tussen de $150.000 en $200.000.

Ondertussen heeft Tesla het bedrag dat moet worden neergeteld opgeschroefd met een factor vier: aanvankelijk werd $5.000 aanbetaling verlangd, inmiddels is dit 20 mille.