NUL sterren voor Fiat Punto in nieuwste EuroNCAP-test

Europa's botsproevers hebben opnieuw tig auto's afgeschreven om de veiligheid te testen. Maar liefst zeventien modellen gingen in de afgelopen tijd tegen de muur. Een deel haalde de maximale vijf sterren, maar eentje -en dit is uniek- nul (0).

Botsveiligheid? Fiat geeft geen enkele fuck. De Punto scoort maar liefst een hele nul (0) sterren voor de veiligheid van de auto. Goed, als je met het ding tegen een muur klapt dan zit je als inzittenden semi-veilig, want daar scoort de auto twee sterren (eigenlijk is dat al compleet ruk), maar dankzij de totale afwezigheid van andere systemen die de veiligheid tegenwoordig verhogen komt het totaal op nul uit. 

EuroNCAP-directeur Michiel van Ratingen verklaart de lage ratingen misser van Fiat als een auto die gewoon voorbij zijn uiterste houdbaarheidsdatum is: "This is perhaps the strongest example of a manufacturer continuing to sell a product that is well past its best-before date, at the expense of the unsuspecting car buyer." De Punto is al sinds 2005 op de markt, omdat Fiat weigert om te investeren in nieuwe modellen. De gierigheid van Sergio Marchionne ontploft in dit geval dus vol in zijn eigen gezicht.

Naast de Punto werden er nog zestien andere modellen aan tests onderworpen. Opvallend is dat de meeste zeer kleine auto's niet verder dan drie sterren komen. Op zich is dat te verklaren door het gebrek aan ruimte rondom de passagier waardoor er weinig te verkreukelen valt. Een kleintje als de Toyota Aygo haalt drie sterren in zijn standaarduitvoering, maar wie het Safety Pack aanvinkt op de optielijst krijgt er meteen ook een extra ster bij.

De kleine SUV's zijn ook niet zo veilig als je zou denken. De Dacia Duster, Kia Stonic en MG ZS komen tot drie sterren. Kanttekening daarbij is dat de Stonic meteen vijf sterren scoort als je alle veiligheidsopties in de accessoirelijst erbij bestelt.

In deze test kregen maar zes van de zeventien geteste wagens een volle score van vijf sterren. De eerste poging van Kia om achter het hogere segment aan te gaan is meteen geslaagd: de Stinger pakt alle mogelijke sterren. Van een merk als BMW verwachten we niets anders en dus heeft 6-Serie GT het volle setje hemellichamen verzameld. Ook de SUV's Hyundai Kona en Jaguar F-Pace zijn topveilig voor inzittenden en plotseling overstekende voetgangers. Grootste opvaller (of eigenlijk de kleinste) is de Toyota Yaris, het kleintje uit Japan heeft alle sterren achter zijn naam staan. Kijk Fiat, zo kan het dus ook.