Invoering Nederlandse vrachtwagentol niet voor 2023

Aangezien heel Europa in één grote tolzone aan het veranderen is heeft Nederland besloten ook maar mee te doen: het goederenverkeer krijgt een tolheffing, wat wel zo eerlijk is. Echter, dit soort dingen kost kennelijk tijd. Bakken met tijd.

Minister van Nieuwenhuizen (IenW) heeft de kamer geïnformeerd dat de vrachtwagentol op zijn vroegst pas over vijf jaar wordt ingevoerd. Deze lange voorbereidingstijd zou nodig zijn om bij de invoering een systeem te hebben dat relatief vlekkeloos werkt en niet na één dag al op zijn gat ligt, zoals in bepaalde bananenmonarchieën het geval schijnt te zijn. Gezien het wat ongelukkige track record van de nationale overheid met welk elektronisch systeem dan ook is dit wellicht geen slecht idee, ook al garandeert een lange voorbereidingstijd geenszins dat  een systeem ook een succes wordt.

De genoemde minimale begindatum van januari 2023 betekent dat het huidige nieuwe kabinet in ieder geval een invoering niet gaat meemaken: van Nieuwenhuizen doet alleen de voorbereiding, haar opvolg(st)er mag dat het praktijkdeel meemaken. Dit staat in schril contrast met  de in het regeerakkoord opgenomen wens om 'zo spoedig mogelijk' tot een vrachtwagentol te komen.

Voor de invoering wordt met een schuin oog naar onze oosterburen gekeken, waar al jaren een functionerend tolsysteem voor vrachtverkeer in werking is. Essentieel is in dezen dat de systemen aansluiten met die die in Duitsland en België in gebruik zijn.

Van Nieuwenhuizens eigen VVD lijkt nog niet echt warm te lopen voor een vrachtwagentol, van haar voorganger Schultz was bekend dat ze eveneens weinig heil zag in het belasten van de veeltonners die in groten getale over onze wegen denderen: het nieuwe plan is dan ook meer een D66- en CU-ding, en aangezien een minister boven de partijen staat is de kleur van Van Nieuwenhuizen hier niet relevant.

Vervoerdersorganisatie TLN heeft ook kritiek op de voorgenomen tol, uiteraard. Het ziet meer heil in een megatol, waarin meteen de auto's meegenomen worden. We zullen het k-woord maar niet gebruiken, maar daar wordt wel naar gehint. We hebben hier drie woorden voor: 'nee, ga weg'.