Nederland één van de zes uitverkoren markten voor Polestar 1

Volvo-spinoff Polestar heeft de lanceermarkten voor zijn eerste auto bekend gemaakt: Nederland is één van de eerste landen die de 600 pk sterke en plug-in hybride '1'  gaan krijgen.

Afgelopen oktober presenteerde Polestar vol trots zijn eerste 'eigen' auto, de S90 Coupé 1. Begin 2018 gaan de orderboeken open in de V.S., China, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Nederland, andere landen moeten langer wachten. Polestar zegt zijn keuze te hebben gebaseerd op de initiële vraag, die kennelijk in Nederland ook sterk was.

De zes launch markets krijgen halverwege 2019 een Polestar Space, iets dat de Chinese Zweden omschrijven als an environment where customers can physically interact with the brand. Het ligt voor de hand dat dit ergens binnen een Volvo-dealer is, maar hierover doen de makers geen uitspraken. Rond dezelfde tijd zal de productie in de nieuwe fabriek in Chengdu opgestart worden, de eerste klanten hebben hun exemplaar dus op zijn vroegst in de laatste helft van 2019.

Polestar biedt de '1' aan met een abonnementsdienst, waarbij alle kosten behalve de brandstof afgedekt zijn. In feite is dit dus een private lease-constructie, maar dan wat chiquer aangekleed. Daarnaast schijnen klanten hun exemplaar ook gewoon te kunnen kopen, hierbij zingen bedragen van €130-150.000 rond. Aanvankelijk bouwt Polestar slechts 500 exemplaren per jaar.

De 1, die naast 600 pk goed is voor 1.000 Nm en een elektrische range van 150 kilometer, wordt de eerste en enige Polestar met een verbrandingsmotor, voor alle modellen hierna plant het concern puur elektrische aandrijvingen.