Het einde van de grid girl in de F1 is nakende

De grid girl: voor de één is het een esthetische omlijsting van mannenactiviteiten, voor de ander een trigger om over te koken van woede. De laatste groep lijkt nu haar zin te krijgen, want de F1 overweegt te stoppen met dit fenomeen.

De afgelopen jaren zagen we ze al steeds minder tijdens F1-weekends, of in ieder geval: minder prominent. Vrouwen enkel en alleen als lustobject tonen is niet meer van deze tijd, dat zien we eigenlijk alleen nog op tuningbeurzen, waar alles een tikkie ordinairder mag. De dames die de F1-grid bevolken kregen door de jaren heen nettere kleding, ze gaan meer op in het geheel. Dit enerzijds vanwege de heersende mores in het organiserende land, en anderzijds omdat anno 2017 veel mensen aanstoot zouden nemen aan een te ostentatief uitgedoste vrouw. En omdat een vrouw die praktisch over de Pirelli's van een F1-bolide kronkelt niet meer van deze tijd is.

Wellicht onder invloed van de huidige maatschappelijke tendens waarin een kleine groep constant over alles gekwetst is, kijkt de F1 nu naar het volledig afschaffen van het fenomeen 'grid girl'. In een interview met BBC Radio 5 noemt Ross Brawn van Liberty Media het "a delicate topic" dat door de rechtenhouder "under strong review" is. De immer diplomatieke Brawn houdt het op een "we're trying to respect all parties". Ofwel: het koppie hangt vermoedelijk naar degene die het hardste schreeuwt en het meest verontwaardigd is, zoals gebruikelijk.

Brawn: "There's a lot of people respect the tradition of the grid girls and there's people who feel that it has become a bit dated, so we're addressing that." De afgelopen jaren kwam er al een iets gezondere mix op de grid, met ook wat mannelijk schoon en bijvoorbeeld kinderen als mascottes. Waar natuurlijk ook weer kritiek op kwam.

Laten we voorop stellen dat normen en waarden door de jaren heen altijd in beweging zijn. Wat ooit een pitspoes was wordt een grid girl en op de grote autoshows veranderden beursbabes in booth professionals (die er soms wat rare dansgewoontes op nahouden). Helemaal prima. Het vrouwelijk schoon - indien aanwezig - is er ter omlijsting van het hoofdevenement: we kennen niemand die in een raceweekend alleen voor de 'lekkere wijven' inschakelt, en de TV uitzet zodra de daadwerkelijke race begint. Om dezelfde reden hebben we helemaal geen stevige opinie over het fenomeen grid girl: de racefan komt voor het racen. Waar we wel een duidelijke opinie over hebben is dat iedereen in zijn waarde gelaten moet worden, dus ook het (aspirerende) model dat juist graag grid- of umbrella girl is.

Wat ons betreft moet dus niet heel rigoureus (figuurlijk) het mes gezet worden in het vrouwelijk schoon dat beroepshalve tijdens raceweekenden aanwezig is. Ten eerste zet niemand de dames een pistool tegen het hoofd om ze te dwingen op de grid te flaneren en ten tweede: wat is er mis met kijken en bekeken worden? Dit dansje doen man en vrouw al sinds mensenheugenis.

Als jij er plezier uit haalt goed voor jezelf te zorgen, je mooi uit te dossen om goed voor de dag te komen, waarde hecht aan aandacht en juist graag in het middelpunt van de belangstelling staat, dan is dat jouw goed recht. Het is ook prima dat andere vrouwen hier totaal niet op beoordeeld willen worden, maar waarom moet deze laatste groep nou altijd zo normatief oordelen over de eerste en ze in feite het brood uit de mond stelen, alleen maar omdat alles moet wijken voor hun eigen drammerigheid? Als iemand in de trein tegenover je een boek van Grunberg leest, en jij vindt de schrijver zelf de grootste lul die rondloopt, dan is dat nog geen reden om dan maar het boek uit de handen van je medepassagier te slaan: je leest het werk zelf gewoon niet en laat een ander die dat wel doet in zijn waarde.

De Beeb deed naar aanleiding van de discussie een rondje langs Red Bull, en kreeg de volgende reacties: Christian Horner meent dat de dames een element van glamour toevoegen. Daarnaast realiseert hij zich dat er altijd wel iemand is die ergens een probleem mee heeft: "You are never going to get it right and we live in a modern society and we have to be open to everything." 

Om vervolgens de positieve kanten van vrouwen in de F1 te benadrukken: "Women play a key role and, borrowing a phrase from my wife, girl power is very strong in F1. In our team we have a lot of women in senior positions and they are doing a tremendous job. Look at Claire Williams - new mum and combining that with running the Williams team." Helaas voor hem kan hij Monisha Kaltenborn niet meer aanhalen als voorbeeld, maar dat terzijde.

Daniel Ricciardo, ook niet bepaald het prototype SJW, heeft totaal geen moeite met grid girls. Net als de meeste gezonde jonge mannen kan hij vrouwelijk schoon wel waarderen, dus voor hem is er geen 'downside'. "It's what you grew up with. I guess as a kid even, you see the umbrella girls, the grid girls. It's part of the attraction of the sport." Van Dani mogen de ontvangstmeisjes op het podium dus gewoon blijven, iets waar zijn voorganger Mark Webber het ongetwijfeld ook mee eens is.