Gemeentes klagen bij minister over geluidscherm-graffiti

De wethouders van Rotterdam en Den Haag heb een brief gestuurd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Rijkswaterstaat moet werk maken van het verwijderen van graffiti langs de snelwegen: "je maakt als stad meteen een slechte indruk."

Je hebt street art en je hebt graffiti. Met het eerste worden stille punten en enge plekjes in de stad weer opgefleurd, of Banksy brengt er zijn sociale statements mee onder de aandacht. Het tweede, graffiti, is juist toonbeeld van verloedering. In Rotterdam en Den Haag treedt de gemeente hard op tegen die verloedering door overal zo snel mogelijk de lelijke schetsen en handtekeningen van onverlaten te verwijderen. 

Langs de snelwegen blijven alle tags en kliederwerken echter staan, want de schermen langs de weg vallen onder het beheer van Rijkswaterstaat. De gemeentes kunnen er in feite niets aan schoonmaken, want ze zijn van iemand anders. De overheidsdienst haalt echter alleen de prutserskunstwerken weg die aanstootgevend zijn, de rest laten de ambtenaren gewoon staan. 

De wethouders Joost Eerdmans en Boudewijn Revis van respectievelijk Rotterdam en Den Haag zijn het zat en eisen actie van minister Cora van Nieuwenhuizen. In een brief schrijven ze: "Graffiti is één van de grootste verstoring van de leefomgeving en leidt tot vervuiling en verloedering. Rijkswaterstaat moet veel meer doen aan graffitibestrijding, De geluidsschermen moeten worden gereinigd als dit nodig is."

Volgens de stadsbestuurders kan na het schoonmaken ook gedacht worden aan andere manieren om ervoor te zorgen dat er geen spuitwerkjes meer op de schermen worden geplaatst. Zo kunnen er planten tegenaan worden gezet (desnoods kunstplanten), of er kunnen mooie plaatjes op worden geplakt die ervoor zorgen dat de spuitbusjongeren wegblijven. Volgens Eerdmans zou de skyline van Rotterdam bijvoorbeeld niet misstaan op de plaatsen waar die niet meer zichtbaar is dankzij de schermen.

Veel bezoekers krijgen vanaf de snelweg een eerste indruk van een stad, dus het is belangrijk dat die ook meteen goed is. Volgens de wethouders, die hopen dat ook Amsterdam en Utrecht hun oproep zullen ondersteunen, zijn de bekladdingen een opmaat naar verdere verloedering.

Rijkswaterstaat reageert in De Telegraaf laks/negatief: "Het is kostbaar en zorgt voor veel oponthoud." Eh, hallo, Rijkswaterstaat, als jullie nou 's nachts gaan poetsen, dan voorkom je ook meteen dat de spuiters aan de slag gaan. Die werken namelijk wél in het donker.