Duitse politie trekt sjoemeldiesels van de weg

Wie in Duitsland nog rondrijdt met een auto waar de sjoemelsoftware nog niet van verwijderd is, wordt binnenkort van de weg getrokken. De Duitse RDW stuurt nu waarschuwingen waarin de eigenaars vier weken de tijd krijgen om de software te updaten.

In Duitsland is het voor de eigenaars van diesels met sjoemelsoftware verplicht om de software te updaten, zodat de sjoemeltoestanden niet meer voorkomen. Veel eigenaars zien het nut van de updates echter niet, of ze zijn bang dat hun auto slechter gaat presteren als de motor afgesteld wordt op minder uitstoot.

In tegenstelling tot Nederland, kan Duitsland echter wel dwingende maatregelen opleggen om de sjoemeldiesels te verbeteren. Hier kan de RDW eigenaars alleen maar adviseren om terug te gaan voor de vernieuwing van de software. Het KBA (Kraftfahrt Bundesamt) heeft onlangs negentig eigenaars van Volkswagens Amarok die nog niet naar de garage zijn geweest om ontsjoemeld te worden een waarschuwingsbrief gestuurd. Ze hebben al sinds januari 2016 niets van zich laten horen, maar waren de eersten waarvoor de nieuwe software klaar was. De pick-ups rijden nu nog steeds teveel uitstotend rond, maar als ze niet binnen vier weken nieuwe software laten installeren, worden de auto's uit het verkeer getrokken. Het lijkt ons een no-brainer dat het duurder is om een compleet nieuwe auto te kopen (zonder er een in te kunnen ruilen), dan om iets meer brandstofverbruik op de koop toe te nemen.