Kassa: inkomsten wegenbelasting met 34 procent gestegen

Het Nederlandse Rijk en de provincies verwachten in 2018 voor ruim €5,7 miljard aan MRB te incasseren, 173 miljoen meer dan in 2017. In 11 jaar tijd stegen de MRB-inkomsten met 34 procent.

Zoals overal gaat ook in de wereld der autobelastingen de wet van de grote getallen op: meer auto's betekent meer inkomsten, maar ook meer uitgaven, vooral voor het Rijk. Wellicht daarom vloeit bijna driekwart van de MRB-inkomsten naar Den Haag en krijgen de provincies ruim een kwart. 

Voor 2018 is een stijging van 173 miljoen in de inkomsten begroot, zo meldt het CBS. Van de begrote €5,7 miljard gaat 4,1 naar het Rijk en 1,6 naar de provincies. Zuid-Holland - dat met 3,65 miljoen inwoners het grootste inwonertal heeft - pakt hier het leeuwendeel van:

Provincies met veel elektrische auto's en PHEV's profiteren niet van de stijging: voor EV's geldt een MRB-vrijstelling tot en met 2020, PHEV's met een CO2-uitstoot lager dan 50 gr/km betalen over dezelfde periode een halftarief. Vanaf volgend jaar kunnen provincies met veel oude diesels wel een inkomstenstijging tegemoet zien: zelfontbranders zonder roetfilter krijgen dan een MRB-verhoging van 15% om de oren.

De provincies zijn verder vrij in hun besteding van de MRB-inkomsten, dit hoeft niet in Infrastructuur teruggepompt te worden. Regelmatig gebeurt dit wel, zoals bij projecten als het geplande doortrekken van de A15 naar de A12: hier levert Gelderland een bijdrage.