Dode momenten als de winterstop in de F1 zijn altijd geschikt om eens terug te kijken op het afgelopen jaar. Renault zal er gemengde gevoelens aan over hebben gehouden. In de eigen renstal is nog erg veel werk te verzetten, maar gelukkig hebben de Fransen met Hülkenberg en Sainz twee bovenmatig getalenteerde coureurs aan boord. Klantteam Red Bull Racing kwam er de eerste seizoenshelft opnieuw nauwelijks aan te pas, maar de krakende machine begon naarmate het einde van het seizoen naderde toch een beetje gesmeerd te lopen, met twee mooie overwinningen van Verstappen in Maleisië en Mexico als klapstuk.
Nu zullen zowel Renault (motor) als Red Bull (chassis + topcoureur) dit succes claimen, de waarheid zal ergens in het midden liggen. Ja, de Renault-V6 werd duidelijk sneller en - belangrijker nog - ging bij Max in de tweede seizoenshelft niet om de haverklap stuk, maar aan de andere kant heeft het Red Bull-team ook werkelijk alles gedaan om het chassis, dat niet lekker uit de verf kwam, te verbeteren.
In een interview met Autosport belicht Abiteboul de Renault-kant van het verhaal. De fabrikant had als target aangegeven 0,3 seconden sneller uit de startblokken te willen komen dan in 2016, en gedurende het seizoen nog eens 3 tienden te pakken. Het werd meer dan een seconde:
"The engine itself, between the end of last season to the end of this season, has improved more or less close to one second - when we use it to the full potential, which is not something we would do permanently - which is simply huge."
Temidden van deze borstklopperij komt ook een vleugje realiteitszin kijken met betrekking tot de deplorabele betrouwbaarheid van de Franse koffiemolen: "It was not without some impact on reliability, which clearly has been the big negative of the season..." om daarna weer snel de onaneersessie te vervolgen: "...but clearly what we've done on the engine from a performance perspective is something that we never would have dreamt of, frankly. It's more than what we thought we'd be able to achieve." Is goed Cyril, don't break an arm jerking yourself off. We horen overigens geen woord over de falende MGU-H die het hele seizoen niet ingezet kon worden en het onderdelentekort aan het einde van het seizoen.
Om even bij Red Bull te blijven: de RB13 viel in totaal 13 keer uit. Zeven keer in handen van Max, en -dankzij een indrukwekkende eindsprint- ook nog zes keer bij teamgenoot Ricciardo (waarvan één keer door toedoen van Max, in Hongarije. Maar daar zulllen we het maar niet meer over hebben).
Alle mooie verwachtingen voor het seizoen 2018 ten spijt komt het er wel op neer dat deze allemaal de prullenbak inkunnen als de betrouwbaarheid niet op orde is. Zowel Ferrari als Mercedes kenden minimale technische problemen, alleen de DNS van Kimi in Maleisië was een overduidelijke smet op het blazoen.