Leve de overheid: Bugatti Chiron wordt goedkoper

Mocht u van plan zijn uw dertiende maand aan een nieuwe Bugatti Chiron te verbrassen, dan adviseren we u om nog even te wachten. Vanaf 2018 wordt de hypercar goedkoper in de BPM.

U had hem waarschijnlijk al gezien: onze litanie over de misleidende overheid die met de ene hand heel ruimhartig een BPM-verlaging geeft, maar uw besparing met de andere hand heel geniepig net zo hard terugvordert, met rente. Bijna elke nieuwe auto wordt duurder in de oer-Hollandse belasting die BPM heet. 'Bijna', want wie een nieuw uitstootkanon koopt is vanaf volgend jaar als enige Nederlander beter af.

De Bugatti Chiron is met recht zo'n uitstootkanon: de viervoudig geblazen W16 stoot volgens NEDC-norm meer dan een pond CO2 per kilometer uit, 516 gram om precies te zijn. Als we de auto door onze gepantenteerde Autobahn BPM-calculator™ halen zien we dat over de Chiron dit jaar nog €178.765,- aan BPM afgedragen moet worden, volgend jaar wordt dit €174.725,- Scheelt dik 4 mille, waarvoor je toch mooi een 4K-TV of een carbon Bugatti-toilettas kunt kopen. De crux van het verhaal is dat deze gedachten bij iemand die 2,5 miljoen voor een auto neertelt waarschijnlijk niet opkomen, maar dat negeren we voor het gemak even.

Zijn er gegadigden om in de voetsporen van Michel Perridon te treden?

Niet alleen de Chiron gaat volgend jaar nieuw minder aan BPM kosten, ook andere veelcilinders profiteren. Om precies te zijn: het omslagpunt ligt bij 279 g/km, met dank aan het verlagen van het tarief in de hoogste schijf, van 475 naar 458 euro. Vanaf deze uitstoot bent u in 2018 op BPM-vlak goedkoper uit dan in 2017. Hieronder een paar suggesties voor de welvarende Hollander. Fijne feestdagen!

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b79f538a05', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });