BMW-familie aan kop in mondiale miljardairslijst

Net als ieder jaar presenteert Bloomberg de lijst met de allerrijkste mensen ter wereld: Jeff Bezos (Amazon, $100 mld) verdringt Bill Gates ($91 mld) van de koppositie, de Duitse familie Quandt (BMW) leidt de lijst van automotive miljardairs.

Grosso modo ging het de rijkste mensen op aarde in 2017 voor de wind. De 500 genoemde miljardairs werden $1 biljoen rijker, met dank aan economische rugwind en hiermee gepaard gaande hoog uitslaande aandelenkoersen. Voor een plekje in wellicht de meest exclusieve lijst ter wereld moet je $4,09 miljard meebrengen, iets dat slechts twee Nederlanders lukt: Heineken-dochter Charlene de Carvalho en Frits Goldschmeding (Randstad).

Kijken we naar de automotive miljardairs, dan is de lijst vooral een prooi voor de Duitsers: Susanne Klatten (#36, $23 miljard) en haar broer Stefan Quandt (#42, $20,7 miljard) van de roemruchte BMW-familie deden goede zaken. Hun vermogen groeide de afgelopen jaren deels door overerving: matriarch Johanna Quandt overleed eind 2015, en gaf zo haar miljarden door. De Quandts bezitten 46,7 procent van de BMW-aandelen, en ontvingen alleen dit jaar €1 miljard aan dividend.

De rijkste Duitser in de lijst is Georg Schäffler (#33, $24 miljard), bij wie ook verdedigd kan worden dat zijn fortuin uit de automotive komt, zij het meer aan de kant van de toeleveranciers. Het Schäffler-conglomeraat heeft naast de luchtvaart en andere zware industrie flinke aandelen in onder andere Continental. De overeenkomst tussen de Schäffler- en Quandt-dynastieën is dat zij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog flink geprofiteerd hebben van dwangarbeid, hoewel ze daar wellicht niet graag aan herinnerd worden.

De eerste automiljardair achter de Quandts is Elon Musk: Bloomberg dicht hem $20 miljard toe, waarmee Elon plaats 46 bezet.De hoogstgeklasseerde vrouw is Alice Walton (Walmart), met $46,6 miljard en een zestiende plek. De Oostenrijker Dietrich Mateschitz, wiens Red Bull-fortuin Max Verstappens salaris betaalt, vinden we op #84. Hij heeft $14,9 miljard tot zijn beschikking. Stofzuigerkoning en binnenkort automaker James Dyson vinden we op #151 ($9,59 miljard).

U vindt de volledige lijst HIER. WIj zijn op een kwart ervan gestopt met lezen: wie nuttige aanvullingen heeft kan deze in de reaguurderspanelen kwijt.

Kopfoto: de familie Quandt, met wijlen Johanna, enkele jaren geleden.