Bovenstaande cijfers komen naar voren via alarmcentrale Allianz Global Assistance. Zij zien een flinke stijging ten opzichte van 2016, toen het aantal meldingen op 89.000 bleef steken. Let wel: we hebben het alleen over snelwegmeldingen, waarbij simpele blikschades zijn uitgesloten, hier komt al lang geen hulpdienst meer voor opdraven.
Betrokkenen willen niet met vingers wijzen, maa... nee wacht, dat willen ze juist wel. Tegenover de Telegraaf laat Ivo Wildenberg van de Stichting Incident Management Nederland (SIMN) de S-bom vallen, net zoals zijn organisatie dat in oktober al deed. "In november hadden we te maken met meer dan 3000 ongevallen: 13% meer dan vorig jaar. December scoort nog wéér vele malen hoger. Het blijft maar groeien. Duidelijk is dat het gebruik van de smartphone achter het stuur ook leidt tot veel meer incidenten.”
Het is duidelijk dat de smartphone het opnieuw moet ontgelden, en wat ons betreft zeker niet onterecht: elke keer dat je zo'n ding als verkeersdeelnemer (en zeker als automobilist) gebruikt is er eentje teveel. Echter, de statistieken die volgen ontkrachten de aanklacht enigszins:
Van de meldingen heeft 67 procent betrekking op een pechgeval waarbij het voertuig naar een veilige plek gebracht moet worden. [..] „Gemiddeld genomen gaat het in 30% van de meldingen om een ongeval en in 3% van de gevallen gaat om voertuigen die onbeheerd achtergelaten worden op de vluchtstrook en dus voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.”
Aha. Dus tweederde van de meldingen betreft gewoon domme voertuigpech waarbij het al dan niet hanteren van een smartphone irrelevant is. Misschien moeten we dus ook eens kijken naar de technische staat van de 67.000 voertuigen (auto's, trucks, bussen, bedrijfswagens) die dit jaar met panne op de vluchtstrook stonden.