China verbiedt productie van honderden automodellen

Kent u de uitdrukking 'van dik hout zaagt men planken'? Deze is de Chinese overheid op het lijf geschreven. Meer dan 500 auto's gaan verplicht uit productie, om milieuredenen. Verrassenderwijs bevinden zich hieronder ook moderne Audi's en Benzen. 

Vanaf 1 januari 2018 gaan niet minder dan 553 personenauto's verplicht uit productie, omdat zijn niet voldoen aan de Chinese limieten voor wat betreft brandstofverbruik. Het is de Chinezen menens voor wat betreft het bestrijden van de vervuiling in hun land, en als je ziet hoe zwaar de rivieren en de lucht het de afgelopen decennia te verduren hebben gehad kan je je daar wel iets bij voorstellen.  

De gangen van het Chinese partij-apparaat zijn niet altijd even goed te doorgronden, zo ook dit keer. Veel meer dan een summier persbericht is er niet, maar er worden wel modellen in genoemd: onder de modellen zit ook de FAW VW Audi FV7145LCDBG. Een korte zoekopdracht naar het model brengt een Audi Q3 met 1.4 TFSI (150 pk) als resultaat naar boven. Opmerkelijk, want je zou verwachten dat het verbod betrekking heeft op het Chinese equivalent van de walmende Wartburg-tweetakthokken die ooit dankzij hun onvolledige verbranding de DDR-lucht met puur gif bezwangerden. Maar misschien is dit ook het geval en misleidt het zoekresultaat ons.

Bloomberg nam contact op met de Chinezen in kwestie, en kreeg de volgende soundbytes: “To emphasize a cut back on energy consumption, such documents will surface frequently in the future”, en “It’s an essential move to ensure the healthy development of the industry in the long run.” De 553 auto's die op de zwarte lijst gaan zijn slechts een 'zeer klein percentage' van het totaal aantal auto's dat in China wordt gemaakt, zo benadrukt de baas van de China Passenger Car Association.