Miljoenenjacht: dit kregen de F1-teams vorig jaar uitgekeerd

Racen is een leuke bezigheid, maar het kost wel een paar centen, vooral als je op F1-niveau racet. Gelukkig krijgen de teams elk jaar een toelage van rechtenhouder Formula One Management (FOM). Wie boerde het best in 2017?

OK, het is niet eens een wedstrijd: Ferrari harkte ook in 2017 de meeste euro's binnen. Omdat het team al sinds het begin van de F1 meedoet krijgt het een grote zak extra geld die anderen niet krijgen. Er wordt wat dit betreft wel steeds nadrukkelijker aan Ferrari's stoelpoten gezaagd,  wat voor CEO Sergio Marchionne aanleiding is om wild om zich heen te slaan met vertrekdreigementen

De verdeelsleutel tussen de 10 teams is niet openbaar, maar Autosport becijferde de bedragen op basis van eigen bronnen. De Britten komen tot de volgende bedragen, door ons omgerekend in euro's:

  1. Ferrari - €203 miljoen
  2. Mercedes - €193 miljoen
  3. Red Bull - €183 miljoen
  4. McLaren - €109 miljoen
  5. Williams - €89 miljoen
  6. Force India - €81 miljoen
  7. Toro Rosso - €62 miljoen
  8. Renault - €59 miljoen
  9. Sauber - €55 miljoen
  10. Haas F1 - €21 miljoen

Mocht u zich afvragen waarom een beroerd presterend team als McLaren nog zoveel geld krijgt: dit heeft ermee te maken dat de historische prestaties van een renstal een sterke component van de verdeelsleutel is. Hiermee heeft u ook meteen een verklaring van de karige 21 miljoen voor het nieuwe Haas-team.

Overigens is de toelage in veel gevallen een doekje voor het bloeden, het geschatte jaarbudget van de topteams ligt op een ruime €500 miljoen. De sponsoren (en in sommige gevallen het moederconcern) hoesten de rest op. In volledig ongerelateerd ander nieuws: Kimi Raikkonen heeft sinds kort een Instagram-account. Volg die oude mompelbaas.