Zeven auto's die in 2017 géén Nürburgringrecord reden

Als je als autofabrikant geen verwoede poging doet de 20,8 km lange Nordschleife van de Nürburgring in recordtijd te lappen, dan hoor je er tegenwoordig niet bij. Gelukkig waren er een paar producenten die dit jaar de rug recht hielden.

Auto's die in recordtempo de Ring rondgaan, we worden er in toenemende mate mee doodgegooid. De paarse broeken van de automerken verzinnen werkelijk waar voor elke niche een eigen record: snelste voorwielaandrijver, snelste elektrische auto, snelste SUV, snelste auto-aanhangwagencombinatie (ja, echt), snelste sedan, snelste achterwielaangedreven coupé met zescilinder bestuurd door een veganist met twee manke oliebollenetende accordeonisten op de achterbank, snelste auto op twee wielen, en ga zo maar door.

In 2017 sneuvelden er talloze records, met pareltjes in de vorm van de Stelvio Q, die ene Jaguar XE met V8, maar bovenal de Porsche 911 GT2 RS, die met 6:47 minuten een onwaarschijnlijk snelle ronde reed. Maar er waren ook nog een paar auto's die tegen de stroom in gingen en besloten gewoon geen Ringrecord neer te zetten. Hier volgen James May's onbezongen helden van de Nordschleife:

Heel anders gestylede compacte SUV, met niet al te veel rauwe kracht. Is zowel qua doelgroep als qua outillage volstrekt ongeschikt om een Ringrecord te rijden, vandaar dat de Japanners het ook maar niet probeerden.

Iets vreselijk banaals als Ringrecords rijden, dat is ver beneden Ferrari's stand. In Maranello snappen ze dat het plebs brood en spelen nodig heeft, maar dan niet met hun edele producten. Althans... ze kunnen enthousiastelingen als powerslidelover niet verbieden een rondje Ring te rijden, maar Ferrari zal zelf niet zo snel opzichtig een record proberen te breken.

Volvo is de koning van de veiligheidsratings, maar heeft niet zoveel ambities om snelle rondjes Ring te rijden. Ook hier geldt: ken je koperspubliek. Misschien dat spinoff Polestar te zijner tijd een poging gaat wagen, Volvo zelf blijft zich liever profileren op vlakken waar het weet dat het uitblinkt.

De Doblo is een uistekend busje voor stukadoors, loodgieters en andere handwerkerslieden, die wellicht op hun vrije dag de bedrijfswagen ook nog eens voor de lol over de Nordschleife sturen. Maar daar blijft het ook bij.

Roemencontainer Dacia blinkt vooral uit in value voor money, in strak stuurgedrag en haarscherpe acceleraties wat minder. Hoewel we zeker benieuwd zijn naar hoe snel zo'n Roemeno-Fransoos hok een rondje Ring kán doen, zal dit initiatief nooit vanuit de makers ervan komen.

Ford heeft een nieuwe Fiesta, en ooit komt er nog eens een ST-variant van. Ford kondigde deze een miljoen jaar geleden al aan, maar doet altijd een absolute fucking eeuwigheid over het daadwerkelijk naar de markt brengen van zijn auto's. De ST komt in mid-2018, waarin het misschien een record voor 'snelste drieclinder zonder elektromotr' of zoiets zal willen breken. Tot die tijd zitten de Amerikanen even op hun handen. Zelfs met de nieuwe GT is voor zover bekend nog geen recordpoging ondernomen.

Renault maakte ooit een Espace met F1-motor, die muy caliente, zeer gepeperd en heet Frans vuur was. Maar dat was een hobbyprojectje. De nieuwste Espace is verkrijgbaar met een potente 225 pk-motor, maar op de Ring hebben we 'm nog niet gezien. 

En daarmee concluderen we onze geenszins complete en volledig willekeurige lijst van auto's die dit jaar niét probeerden een Ringrecord te breken. Op naar een 2018 met opnieuw een karrevracht aan Ringnieuws!