Waarom lijken alle Audi's op elkaar?

Om het verschil tussen twee modellen van Audi echt te kunnen zien moet je meestal naar de achterkant kijken: daar staat het typenummer. De rest van de auto is hetzelfde van A4 tot en met A8, de designers hebben het model onder de Xerox gegooid. Waarom?

Wederom belooft Audi ons dat ze nu echt eens gaan zorgen voor verschillende auto's in elke modellijn. Na jaren van copy-pastewerk mogen de designers weer echt aan de slag. Gek genoeg was er een strategische reden om alle auto's er hetzelfde uit te laten zien en dat was niet omdat het zo goedkoop was.

Audi-CEO Rupert Stadler legt aan Autocar uit dat er een duidelijke gedachte zit achter de ontwerplijn die Audi al bijna twee decennia hanteert: "This [repetition] design process was used to make Audis more recognisable in newer and emerging markets like China. Now we are well known in China, we can begin to change this philosophy and give each car its own look." Aha,dat verklaart ook meteen waarom Mercedes, BMW en (het Chinese) Volvo de kopieermachinetactiek tegenwoordig ook toepassen.

Designchef Marc Lichte lijkt in ieder geval blij te zijn dat hij zijn tekenaars weer de vrije hand mag gaan geven: "We recognise that there is a place for more differentiation now. Since our cars are in production for a minimum of six years, in today’s world I think each model should have its own design to be attractive for this long time."

Overigens beloofde Audi ons al eerder dat ze wat minder van hetzelfde zouden gaan tekenen. En tja, de Q2 lijkt inderdaad een eigen gezicht te hebben gekregen.