Alstublieft, een Jeep met 515 pk sterke V10 uit een Viper

Als je niet in Den Haag woont vind je de Jeep Wrangler waarschijnlijk maar een vreemde auto. Inwoners van de Hofstad appreciëren het apparaat vreemd genoeg vaker. Maar voor deze extralange versie met V10 zal iedereen liefde kunnen opbrengen.

In de Bristol Fighter kreeg je standaard een V10 uit de Dodge Viper meegeleverd, maar Jeeps Wrangler komen normaal gesproken met minder cilinders. Het maximum dat Jeep er ooit in durfde schroeven was een HEMI V8. Niet gek met de ouderwetse lay-out die de vier wielen aan de auto verbindt.

Al die verstandige beslissingen ten spijt heeft toch iemand besloten dat V8 gewoon niet genoeg was voor een Wrangler. Blijkbaar had hij ook nog een V10 van een Viper liggen, of kon hij de motor bij MOPAR uit en rek trekken, want dat is de krachtbron die nu voorin de hier aangeboden Jeep ligt.

Het gaat om een LJ-versie uit 2005. De letters staan voor de lange wielbasis-variant van de Wrangler. Op zich maakt dat deze auto al vrij zeldzaam, maar de motor maakt hem extra-uniek. Met hun 8,3 liter inhoud leveren de tien cilinders meer dan 500 pk.

Die enorme hoeveelheid paarden is niet noodzakelijkerwijs aanwezig in deze auto omdat de luchtinlaat nogal wat kronkels maakt om in het kleine motorcompartiment van de Jeep te passen. Er zal in ieder geval genoeg kracht en vermogen over blijven om de extra versteviging aan de auto en de aandrijflijn te rechtvaardigen. 

Van buiten ziet hij er nog redelijk beschaafd uit, al moet gezegd worden dat de rode lak er nog geweldig uitziet (wat waarschijnlijk betekent dat hij keurig is overgespoten). Aan de achterkant is heel wat van de overbodige tierelantijnerij weggelaten waardoor de auto er vrij clean uitziet. Ook de treeplanken zijn vervangen door kale opstapjes. Bij elkaar zorgt het ervoor dat dit een hebberigmakende aanbieding is. Op het moment van schrijven is het hoogste bod $52.000 (ongeveer €43.000), eigenlijk best weinig voor deze brute machine.