Ecclestone weg, bereik F1 explodeert

De F1-bazen, verenigd in de Formula One Group, hebben een uitstekend jaar achter de rug. Meer mensen keken de races op TV, maar vooral de digitale groei was aanzienlijk. Logisch, in het post-Bernie tijdperk wordt er eindelijk aan internet gedaan.

Middels een juichend bericht laat de F1-organisatie Autobahn weten dat 2017 een doorslaand succes was: er keken cumulatief 1,4 miljard mensen  op de treurpit naar de uitgezonden F1-beelden, een groei van 6,2 procent. In de vier grootste markten, Duitsland, Brazilië, Italië en het VK, steeg het aantal kijkers, waarbij Italië de kroon spande met +19.1%. Een en ander zal te maken hebben met het feit dat Ferrari het afgelopen seizoen eindelijk weer competitief was. 

Ondanks het ontbreken van een sterke Braziliaan is en blijft het land van wijlen Ayrton Senna de grootste TV-markt. Volgend jaar staat er zelfs geen enkele Braziliaan op de grid, maar kennelijk zit de liefde voor de sport de Zuid-Amerikanen in het bloed.

Naast de klassieke manier van races volgen maakte de online ontwikkeling een enorme groei door. Logisch: tot voor kort hield Bernie Ecclestone alle beelden zo krampachtig voor zichzelf alsof het de sleutel tot Fort Knox was. Nadat de 153-jarige Brit eindelijk is onttroond heeft de organisatie - met dank aan de expertise van Liberty Media - volop ingezet op online beelden via de belangrijkste sociale platforms. De online aanwezigheid ging in één keer van het bronzen tijdperk naar de moderne tijd, en daarom boekte de F1 van alle sporten de grootste sociale media-groei:

Enkele stats ter onderschrijving van de groei:

  • Facebook: 1.600% groei in bekeken videominuten (390 miljoen totaal), dankzij kwali- en race-hoogtepunten.
  • Twitter: 165% groei in bekeken videocontent (> 64 miljoen views).
  • Instagram: 93% meer volgers (3,8 miljoen).

De drie bestbekeken races via de F1-website en -app, gemeten naar unieke bezoekers: China (+35.6%), Singapore (+26.7%) en de VS (+19.8%). De eerste twee races waren tevens de enige regenraces van het hele seizoen.