Fastned groeit: verdubbeling in omzet en klanten

Goed nieuws van Fastned: het Nederlandse snellaadconcern groeit gestaag. In het vierde kwartaal van 2017 stegen zowel de afzet als de omzet met meer dan 100 procent. 

De afgelopen weken was Fastned vooral in het nieuws vanwege zijn strijd met Shell. Vandaag laten we deze David vs Goliath-battle even voor wat hij is en concentreren we ons op de cijfers: Fastned leverde 362.498 kilowattuur (kWh), een plus van 115 procent ten opzichte van Q4 2016. De omzet nam met 110 procent toe naar €170.960,- Nog steeds volslagen peanuts, als we eerlijk zijn, maar het elektrisch rijden in Nederland staat dan ook nog in de kinderschoenen. Voor Fastned is het absoluut een kwestie van de lange adem (en hopen dat Shell niet compleet over ze heen stoomwalst).

Fastned, dat met abonnementen werkt, heeft inmiddels 6.200 klanten in het bestand. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal elektrische auto's ging in Nederland afgelopen november over de 20.000 heen (we verwachten later vandaag jaarcijfers), eind 2016 reden er hier ruim 13.000 EV's rond. Dit betekent dat de groei van de afzet groter was dan de groei in EV's, wat positief is. Het bedrijf zegt dat het harder had kunnen groeien, maar dat ''automakers  zoals Hyundai en Opel nog altijd onvoldoende elektrische auto's kunnen leveren om aan de sterk gestegen marktvraag te voldoen''.

Dit laatste is begrijpelijk, omdat de groei van het elektrische rijden heel grillig verloopt. Voor automakers is het moeilijk een allocatie voor de productie te maken. Vooralsnog blijft Fastned, ondanks de groei, een klein bedrijf, dat vooral meer investeert dan verdient. We zullen zien hoe de vlag er over een jaar of 5-10 bijhangt, wanneer de EV meer gemeengoed is geworden.