Het is zover: de hybride AMG-motor is hier

Na de G-Klasse heeft Mercedes nog meer nieuws vandaag. Dit keer komt het van de afdeling AMG en betreft het een nieuwe motor voor de CLS, de E-Klasse Coupé en Cabriolet. Een 53 AMG-editie van de 3,0 liter zes-in-lijn. Hij is (mild) hybride...

Mercedes leert erg veel van het hybridiseren van de motoren die ze in hun Formule 1-wagens gebruiken. Dat is heel mooi, maar het is ook erg jammer. De magistrale ongeblazen V8-kanonnen die AMG vroeger met veel trots presenteerde onder de noemer 55 AMG krijgen een (bijna) nummergenoot in de vorm van de 53 AMG. Die motor heeft echter geen V en ook geen acht cilinders. Het is een zes-in-lijn. Op zichzelf zijn zessen-in-lijn natuurlijk geweldig, maar toch. Deze drieliter zescilinder heeft niet alleen twinturbo op de uitlaatgassen zitten, er zit ook een elektrische compressor op. Om het geheel helemaal blasfemistisch te maken is de motor ook nog eens mild-hybride.

De startmotor dient tevens als oplaaddynamo voor het 48 Voltssysteem van de auto en kan 16 kW en 250 Nm koppel toevoegen als het even nodig is. Deze motoren zijn daarmee de eerste stap van AMG op het vlak van het hybridiseren van de line-up. Zucht. 

AMG geeft hoog op over de onmiddellijke kracht die beschikbaar is dankzij de dubbele elektrische hulp die de zes cilinders krijgen. Door het bijzetten van de startmotor en de elektrische compressor is het turbogat in de motor helemaal weggenomen.

De nieuwe AMG's met de 53-motor erin zijn te herkennen aan de radiatorgrille waarin twee horizontale lijnen lopen. Ja, die streepjes waren inderdaad voorheen exclusief voor de V8's van AMG. Ook in de voorbumper en luchtinlaten komen de twee horizontale chromen lijnen terug, terwijl achteraan vier pijpen naar buiten priemen.

Binnenin krijgen deze modellen als eerste het nieuwe AMG-stuur mee. Verder is er een complete AMG-saus over het interieur geschonken, waardoor het geheel er lekker sportief uitziet. 

De motor wordt nu geïntroduceerd in drie modellen, te weten de CLS, E Coupé en E Cabriolet. Het geheel is gekoppeld aan een automatische negenversnellingsbak die vanaf het stuur bediend kan worden met flippers. De motor, met 435 pk en 520 Nm, is in staat om de auto's in 4,4 seconden (E Coupé) of 4,5 seconden (E Cabrio en CLS) naar de honderd kilometer per uur te duwen. In alle drie de modellen ligt de top bij 250 kilometer per uur en het verbruik ligt bij 8,4 liter per 100 kilometer (CLS en E Coupé) of 8,5 liter per 100 kilometer (E Cabrio).

Ongetwijfeld zullen er nog meer auto's volgen waar de hybride zes in tevoorschijn gaat komen.