Vergaap je aan de elegantie van de Infiniti Q Inspiration

Momenteel loopt de Detroit Motorshow, waar niet alleen nieuwe productieauto's debuteren, maar ook enkele prachtige concepts. Zoals deze Q Inspiration van Infiniti, een sedan met de lijn van een coupƩ.

Concepts dienen vaak louter om een designrichting voor de toekomst aan te geven, en deze Q is daar geen uitzondering op. De auto heeft een strak silhouet, met brede geprononceerde heupen, en een derrière die doet denken aan een kruising tussen Porsche's Panamera en 911. Althans, het bovenste deel.

We zien LED-spielerei in onder andere het logo en de grille-omlijsting en zelfmoorddeuren die openen naar een zeer futuristisch en nagenoeg knoploos interieur vol schermen. De voering van de deurpanelen bestaat uit 'Nishijin-ori', waarbij gouden washi-papiersnippers met zijden draden aan elkaar geweven zijn. Dat u het maar even weet.

Onder de kap bevindt zich een niet nader gespecificeerde VC-Turbomotor, waarbij 'VC' staat voor 'variabele compressie'. Deze techniek presenteerde Infiniti voor het eerst op de Autosalon van Parijs in 2016, en wellicht gaan we er meer van zien als de Nissan-dochter er ooit in slaagt relevanter te worden dan de snel afschrijvende vergaarbak van Renault- en Mercedesonderdelen die het momenteel is. 

Nu is de sedanvorm sowieso meer bestemd voor de VS en China, twee markten waar Infiniti de bulk van zijn afzet draait. In Europa blijft het sappelen: ondanks de twee sterke concerns achter Infiniti slaagde het merk er bij ons in 2017 maar ternauwernood in 100 nieuwe auto's te verkopen in Nederland, een daling van 50 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar dit neemt niet weg dat er een mooi concept is neergepend door de designers, die we op zichzelf moeten waarderen.