405 pk. Land Rover viert feest met V8 in Defender

Men neme een zeventig jaar oude auto met ladderchassis, om daar vervolgens een vijfliter V8 in te hangen. Madness. Gelukkig voelt icoon Land Rover zich geroepen iets te doen tegen het Mercedes G-Klasse-nieuws van deze week.

Land Rover viert zijn zeventigste verjaardag met een extreem gelimiteerde oplage van de Defender. Blijkbaar hadden ze in Solihull nog honderdvijftig stuks van de 4x4 achter de hand gehouden toen de auto twee jaar geleden uit productie ging.

Het oude beestje krijgt in zijn 70th Edition een 5,0 liter V8 zonder kunstmatige hulpmiddelen onder de motorkap. Ja echt, het bestaat nog: bedrijven die een dikke middelvinger naar alles en iedereen opsteken en gewoon een echte motor monteren. Hoera!

Met de V8 levert de Defender 405 pk en 515 Nm, het persbericht geeft ter vergelijking de standaardspecs van een Defender erbij: 122 pk en 360 Nm. De zelfaangedreven verhuisdoos rijdt er in 5,6 seconden mee naar de 96 kilometer per uur (het is tenslotte een Brit). Bij 170 kilometer per uur is de pret op: daar is de auto begrensd, waar Mercedes de dertig jaar jongere G bij 210 km/u laat tegenhouden. Schakelen gaat met een achttrapsautomaat van ZF en om alle krachten te kunnen weerstaan heeft Land Rover het onderstel aangepast. Er zitten verbeterde remmen, veren, dempers en anti-roll bars op.

Het idee om deze speciale serie te bouwen dateert van 2014, toen de auto nog gewoon in productie was. Tim Hannig, directeur van JLR Classic: "The idea of reintroducing a V8 Defender was something we were discussing as far back as 2014, when we were still building the Defender in Solihull. We knew the demand was there for a powerful and fast Defender; the Land Rover authenticity is the ultimate finishing touch for discerning clients purchasing these collector’s edition Defenders." Dat verklaart meteen waarom ze nog een aantal Defenders bij de hand hadden.

Het beste nieuws van deze speciale uitvoering is dat Jaguar Land Rover de auto's nog niet heeft verkocht voor de aankondiging. Ook dat is een unicum: je kunt dus nu nog bellen of mailen naar de fabriek om voor £150.000 snel de hand te leggen op een ouderwetse V8-editie, die ongetwijfeld verzamelaarswaarde krijgt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5eccd72970a9c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });