De Lancia Thema 8.32 van Mr. Bean is te koop

Rowan Atkinson, beter bekend als Mr. Bean, is een groot autoliefhebber, maar ook hij moet af en toe plaats maken in zijn garage. Zo komt zijn fantastische Lancia Thema 8.32 uit de eerste serie op de markt.

Lancia ontwikkelde de Thema samen met Fiat, Alfa Romeo en Saab. Het Type 4-platform is een van de eerste voorbeelden van een architectuur-integratie in de auto-industrie. Bij Saab mondde het uit in de 9000, Fiat noemde zijn creatie de Croma (haha) en Alfa Romeo maakte er de 164 van. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was de Peugeot 605 overigens geen auto die het platform deelde.

Terug naar de Lancia. Op de autobeurs van Turijn in 1986 toonde het lokale merk een versie met de motor uit de Ferrari 328. Voor de gelegenheid husselden ze de nummers door elkaar tot 8.32, wat staat voor acht cilinders en 32 kleppen.

De 2,9 liter V8 was goed voor 215 pk en slingerde de Thema naar een topsnelheid van 240 kilometer per uur. De nul naar honderd ging in 6,8 seconden, wat in de jaren tachtig nog een blaartrekkende snelheid was.

Het exemplaar van Rowan Atkinson is van buiten in het rood uitgevoerd en heeft het stuur aan de linkerkant zitten. Dat laatste is overigens niet verrassend: Lancia maakte geen right hand drives van de 8.32. Van binnen valt deze Thema op door zijn velours-bekleding. Atkinson kocht de auto juist speciaal om die reden: hij vond het Poltrona Frau-leer, dat standaard in de 8.32 zat, niet mooi.

De auto wordt binnenkort geveild door Silverstone Auctions. Er is geen schatting van de opbrengst gegeven, maar gezien de exclusiviteit van de auto zal het helaas geen koopje worden. Dat kan overigens wel -als je ervoor zorgt dat niemand op de veiling komt- de Thema wordt zonder onderste limiet aangeboden.