FEEST. Historische Dakar-dagzege voor Nederlander Ten Brinke

Voor het eerst in de bijna 40-jarige Dakar-geschiedenis heeft een Nederlander een auto-etappe op zijn naam geschreven. Bernhard Ten Brinke ramde zijn Toyota Hilux in moorddadig tempo over de Argentijnse pampa's en zegevierde.

De 280 kilometer lange elfde etappe liep van Belén naar Chilecito in Argentinië. Ten Brinke deed hem in vier uur, 10 minuten en 54 seconden en was daarmee de snelste van allemaal. Op bijna vijf minuten achterstand kwam het kluitje coureurs Cyril Despres, Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel over de finish, op P2 tot en met 4. Het was voor het eerst in de historie dat een Nederlander wint bij de auto's, wij zijn traditioneel beter vertegenwoordigd bij de trucks en de motoren.

Ten Brinke zit er al sinds het begin van de rally goed bij: aan het einde van de eerste week lag de Nederlander virtueel derde, maar een mindere etappe slingerde hem uit de top 3. Na het succes van gisteren ligt Ten Brinke vierde en houdt hij zicht op een podiumplek. Het algemeen klassement wordt aangevoerd door twee Peugeots, met Sainz sr. als leider en Peterhansel op twee. De derde stek is voor Nasser Al-Attiyah, maar Ten Brinke is hem tot op drie minuten genaderd.

De 2018-editie van Dakar, die sinds 2009 in Zuid-Amerika wordt verreden, is niet zonder drama: er is een hoogoplopende ruzie tussen Sainz en quad-rijder Kees Koolen na een incident waarbij Koolen meent dat Sainz hem bijna doodreed. De Spanjaard kreeg hiervoor een 10 minuten-tijdstraf, waar hij fel tegen ageerde, en die een dag later weer werd ingetrokken. Koolen dreigt wel met een strafklacht na de rally.

De twaalfde etappe van vandaag is wegens weersomstandigheden geschrapt voor motoren en quads, de auto's en trucks gaan vandaag wel gewoon van start. Tweevoudig truckwinnaar Gerard de Rooy is niet van de partij: hij gaf de voorkeur aan een andere rally in Afrika. Bestgeplaatste Nederlander bij de trucks is Ton van Genugten, op P7. De eerste plek in het klassement is verrassenderwijs niet voor een Rus in een Kamaz, maar voor de Argentijn Federico Villagra, die uitkomt voor het 'YPF INFINIA DIESEL TEAM DE ROOY'. Hebben we toch nog een De Rooy op P1. Soort van.

De Dakar 2018 eindigt aanstaande zaterdag, na de veertiende etappe in het Argentijnse Córdoba.