Pompnieuws. We kochten in 2017 meer benzine en diesel

Auto's worden elke generatie weer een stukje zuiniger en de elektrische auto is in opkomst, twee zaken waaruit je zou kunnen concluderen dat de vraag naar gecrushte dinosaurus daalt. Maar nee, we tankten afgelopen jaar juist meer.

Uit een analyse van de Bovag, die onder één dak zit met de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche (NOVE), blijkt dat in de eerste tien maanden van vorig jaar 3,4 procent meer werd afgezet dan in diezelfde periode in 2016. In totaal vloeide er 11 miljard liter brandstof door de rubberen slangen: benzine en diesel vertoonden een stijgende tendens, LPG lijkt op sterven na dood.

De reden voor de grotere afzet moet gezocht worden in het simpele feit dat er meer kilometers werden afgelegd. Daarnaast is nog steeds 98,1% van alle nieuwverkopen een auto met verbrandingsmotor, dus een grote deuk slaat de elektrische auto nog niet in de verbruikscijfers. Voor heel 2017 komt de teller naar verwachting uit op zo’n 7,75 miljard liter diesel en 5,5 miljard benzine, zo lezen we bij Tankpro. Dit is verre van het dieselrecord (9,5 miljard liter, in 2009) en nog een fractie van het benzinerecord (5,6 miljard, 2011).

Dat de onbemande pomp in opkomst is blijkt uit de cijfers: vorig jaar waren er voor het eerst meer onbemande dan bemande pompen. Een logische ontwikkeling, wie een bankpas heeft betaalt gewoon aan de zuil. Afgezien van wellicht enkele snelweglocaties worden tankshops steeds overbodiger.