Wie in Nederland grof of herhaaldelijk de fout ingaat met drank achter het stuur moet op cursus. Alleen heel blije optimisten verwachten op dit vlak een 100%-score aan herboren verantwoordelijke weggebruikers, die het licht zien nadat ze op een cursus met hun neus op de feiten gedrukt worden. Gistermiddag vond er in Den Haag een technische briefing plaats aan de leden van de Vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat, over de samenloop tussen het straf- en bestuursrecht bij rijden onder invloed van alcohol.
Hierbij kwam naar voren dat een kwart van de deelnemende jonge automobilisten binnen twee jaar opnieuw een wet overtreedt. In ruim 16 procent van de gevallen gaat het weer om een verkeersovertreding, zo meldt het AD. Nu kan je nog denken 'ok, recidive komt overal voor', alleen is er geen verschil in resultaten tussen de huidige aanpak en wanneer er bijvoorbeeld alleen een boete wordt opgelegd. Dat klinkt vrij logisch: wanneer je verplicht wordt een cursus te volgen heeft dit zo zijn uitwerkingen op de motivatie. Voor wie het gevoel heeft niet op zo'n bijeenkomst thuis te horen gaat de informatie het ene oor in en het andere oor weer uit.
In Nederland moeten jaarlijks ruim 10.000 mensen aan de alcoholcursus. Deze zijn verdeeld over de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA, ) en de zwaardere Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA, >1 promille). Ongeveer 75% van de deelnemers moet naar de EMA, de overige 25% doet een LEMA. Daarnaast worden er jaarlijks meer dan 1.000 rijbewijzen ongeldig verklaard vanwege een EMA.
Nu deze cursussen niet zo veel uit blijken te halen bij de notoire alcomobilisten (er zijn gelukkig ook veel mensen die een keer gruwelijk de fout ingaan en dan bij zinnen komen) dient de vraag zich aan of het alcoholslot niet weer kan worden ingevoerd. Minister van Justitie Grapperhaus onderzoekt dit momenteel, hij kan op steun van een Kamermeerderheid rekenen. Het zal echter in een andere vorm moeten dan het had, want de rechter schoot het alcoholslot af, wegens een te algemeen karakter en een ongelijke individuele uitwerking op de ontvangers ervan. De suggestie om maar iedereen van een alcoslot te voorzien zien we echter ook niet zo zitten.