Ferrari 488 GTO wordt sneller dan de LaFerrari

Ferrari plant een extremere versie van de 488 GTB, die volgens de geruchten het legendarische GTO-label gaat krijgen. Via een insider kregen we een reeks aan mondwaterende specs toegespeeld. 

De auto wordt net als zijn voorgangers (360 Challenge Stradale, 430 Scuderia, 458 Speciale) een 'raceauto op kenteken', waarbij comfort wordt opgeofferd voor een scherpere en directere rijbeleving. Bij de ontwikkeling van de auto werd goed gekeken naar de GTE- en Challenge racers uit Maranello. Elementaire zaken als een dashboardkastje ontbreken, de aero is 20% efficiënter dan in een GTB en het model staat op nieuwe, superplakkerige Michelin Sport Cup 2-banden.

De 488 GTB weegt droog 1.370 kg, een gewichtsreductie van 10 procent zou betekenen dat de GTO ongeveer 1.235 kg in de schaal legt (een kleine 1.400 kg inclusief alle vloeistoffen). De engineers zullen er hoe dan ook gebrand op zijn om onder het gewicht van de McLaren 720S (1.283 kg) te duiken. PK-cijfers worden niet genoemd, maar u kunt er van uitgaan dat de 3,9 V8 twinturbo per liter in de hoge 100 pk-regionen zit (de GTB levert 172 pk/liter). Het zou ons niet verbazen als Ferrari de 720 pk uit de 720S precies matcht. Ferrari belooft een 'highest increase vs donor car for a V8 special series': de 458 Speciale had met 35 extra pk's (605), een plus van 50 paardenkrachten lijkt hier dus niet onwaarschijnlijk.

De extreme 488 krijgt de nieuwste versie van Ferrari's side-slip management system, dat de afgifte van het vermogen en draaimoment aan de achterwielen minutieus regelt en zelfs de grootste prutser nog in een driftkoning verandert. Van de eerste korrelige teaseplaatjes kunnen we bar weinig afleiden, zelfs de uitlaten lijken op dezelfde positie te zitten, iets dat bij de 430 en 458 anders was.

Om de 488 zo licht mogelijk te maken is ruimhartig gebruik gemaakt van koolstofvezel. Grote stukken van de carrosserie worden uit het zwarte goedje opgetrokken: de voor- en achterbumper, de (actieve) achterspoiler en het kofferdeksel (dat bij deze Ferrari aan de voorkant zit) zijn van het stijve en lichte materiaal. Ook in het interieur wordt veel gebruik gemaakt van carbon: in de middentunnel en voorzijde van het dashboard. De vloerpanelen zijn van aluminium en de afwerking van het interieur is in alcantara.

Maar daar houdt het niet op. We voorspelden het al in ons diepte-artikel over carbon velgen: in navolging van Koenigsegg gaan nu ook mainstream-fabrikanten aan de carbon velg. Het gewichtsvoordeel en de te behalen marge zijn eenvoudigweg te aantrekkelijk. Porsche presenteerde al een dergelijk 20" wiel en Ferrari zal op de 488 GTO eveneens een 20" carbon velg laten debuteren. Het wiel is goed voor een 40% gewichtsreductie ten opzichte van een standaard lichtmetalen wiel.

Dan de nomenclatuur: insiders tippen GTO. Ferrari's historische label, een afkorting voor Gran Turismo Omologato, tooide alleen zeer legendarische modellen als de 250, de 599 (V12), en de 288 (V8). In de presentatie wordt echter met geen woord over de GTO-naam gerept, Ferrari gebruikt alleen de term Sport Special Series. Gezien Ferrari's immer grillige naamstrategie durven we onze hand er zeker niet voor in het vuur te steken dat de lichtere en extremere 488 ook echter GTO gaat heten. Naar verwachting onthult Ferrari zijn sterkste V8 ooit aanstaande maart op de Autosalon van Genève.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit een dealerpresentatie, die eerder deze maand in Maranello plaatsvond. Hier waren ook enkele vooraanstaande klanten aanwezig, één van hen tipte onze landgenoten van Ferrariphotopage, die de informatie aan ons doorspeelden. De bewering dat de GTO sneller is dan een LaFerrari is ongetwijfeld te onderbouwen, maar daarbij hangt het er vanaf waar je meet. In dit geval waarschijnlijk op een zeer bochtig lage-snelheidscircuit.

Kopfoto: impressie van een 488 GTO door hexgraphica (geen zorgen, die spoiler krijgt 'ie niet)