Lamborghini wil volgende Aventador al batterij meegeven

Zou het dan echt gedaan zijn met de natuurlijke V12's? Lamborghini lijkt erop te hinten dat ze de turbo op de V12 gaan overslaan, maar toch een beetje vals spelen om de uitstootcijfers te halen: een hybride Aventador is mogelijk.

We dachten dat Lamborghini de opvolger van de Aventador nog gewoon met een kale V12 zou uitrusten. Dus een exemplaar waar geen turbo's op zouden zitten, en al helemaal geen batterijen en elektromotoren. Die hybride-eer zou naar het kleine broertje/zusje de Huracán gaan, maar het lijkt toch al bij de V12-Lambo te gaan gebeuren.

Het gerucht van de hybride-Aventador-opvolger komt van Motor Authority, dat op de Detroit Auto Show met R&D-baas Maurizio Reggiani sprak. De Italiaan liet doorschemeren dat er een elektrificatie van het model aan zit te komen: "With the new Aventador we must decide what will be the future of the super sports car in terms of electric contribution. What way to manage the weight coming from electrification, and to be able to guarantee every way to have the DNA of a super sports car." Er is volgens Reggiani overigens geen twijfel aan de V12: "Yes. About V-12, I say, yes, yes, yes, yes."

De 740 pk die Lamborghini nu uit de V12 weet te halen, heeft uiteraard effect op de uitstoot van schadelijke gassen. Verbeteren kan waarschijnlijk wel, maar de kans is groot dat er dan turbo's komen kijken en dat zien ze in Sant'Agata Bolognese niet zitten. Voor Reggiani is het een uitdaging om te kiezen voor een systeem dat de prestaties verbetert zonder al teveel gewicht toe te voegen. Bij elektrificatie hoef je niet meteen te denken aan volledige plug-in hybride-toestanden op de Aventador. Het kan ook een 'zeilfunctie' zijn zoals je die op de nieuwe Audi A8 aantreft, waarbij kleine batterijen af en toe wat wat hulp aan elektromotoren geven, zodat het brandstofverbruik omlaag gaat.

De nieuwe Aventador gaat nog iets van de Huracán stelen: de actieve aerodynamica van de Performante. Het Aerodynamica Lamborghini Attiva verhoogt de downforce als het nodig is, maar zorgt voor minder drag op de gedeeltes waar minder kans bestaat dat de auto de verkeerde kant op vliegt.

Lamborghini hoopt daarmee een grote stap met de Aventador te kunnen maken, aldus Reggiani: "Aero vectoring was never used in Aventador. That means it's a big potential that we have in our pocket.

De nieuwe V12-opper-Lambo wordt pas rond 2020 verwacht. Het is helaas dus nog even wachten op de precieze uitkomst van de ontwikkelingen rondom de V12 en de actieve vleugels.