Ubers nieuwe CEO Dara Khosrowshahi heeft één heel groot voordeel: hij volgt Travis Kalanick op en kan het derhalve eigenlijk alleen maar beter doen dan zijn voorganger. Maar dit weerhoudt hem er niet van om best wel domme en bevoogdende uitspraken te doen. Wil je - om wat voor reden dan ook - per se een betere rating, dan kan je dit volgens Khosrowshahi het best doen door je gewoon normaal en vriendelijk te gedragen heel agressief met fooien te strooien. Aaah, oké, dus omdat Uber zijn personeel - sorry, zijn ZZP'ers - niet heel ruimhartig compenseert moet de klant maar inspringen om op een verkapte manier het loon van de chauffeur op te hogen. Het lijkt sterk op het Amerikaanse horecasysteem, waar het personeel fuck all betaald krijgt, maar wel 20% fooi verwacht (het personeel komt zelfs soms achter je aan als je 'vergeet' fooi te geven).
In een interview met CNBC zegt de baas: "You should tip more. I am a very aggressive tipper right now. I pick the highest tip every time. Somehow my rating is getting better. I'm not sure if it's aggressive tipping. Everybody, tip aggressively."
We weten niet eens waar we moeten beginnen. Ten eerste is het goed dat je in de Uber-app nu een duidelijk te kiezen fooioptie hebt, waarmee je je chauffeur beloont voor een goede rit, hier zijn we absoluut voorstander van. Maar aan de andere kant heeft meneer de CEO met zijn riante salaris makkelijk praten: $10 is voor hem wisselgeld, maar niet voor iedereen. Daarnaast stinkt de hele oproep - los van het irritatieopwekkende figuurlijke zwaaiende vingertje - naar het ontduiken van de eigen betaalmoraal: 'wij compenseren onze chauffeurs maar matig, dus vult u dat maar even aan als klant'. 'You should'... we moeten helemaal niks. Een fooi is een beloning voor goede of uitzonderlijke service, dat is het hele principe van iemand een extraatje betalen.
Bovendien: de eigen ervaring leert dat je als klant echt flink je best moet doen om een slechte rating te krijgen. Een chauffeur moet al bij een kleine dip in zijn rating langskomen op het Uber-kantoor aan de Vijzelstraat, en wordt bij een te grote daling doodleuk op non-actief gezet (dit gebeurt al vanaf een dip onder de 4,6 sterren, zo leerden we onlangs via dit uitstekende artikel in de Volkskrant). Voor de klant heeft een daling in de rating daarentegen geen directe gevolgen. Hooguit zal een chauffeur iets minder geneigd zijn je op te pikken, maar op de Amsterdamse Ubermarkt, die steeds meer verzadigd raakt, is elke euro er één, en dus blijf je ook met een 4-sterrenrating ongetwijfeld niet heel lang in de kou staan. Nogmaals, áls je die al krijgt, want in het kader van goodwill (en in de hoop dat je de gunst wederkeert) zal een chauffeur zijn klant al snel 5 sterren geven.