Max Verstappen: 'niet bezig met de dood'

Gisteravond was het zover: het grote Max Verstappen-interview, dat afgelopen maand in diens woonplaats Monaco door Wilfried de Jong werd afgenomen, werd uitgezonden. Wat kregen we wel en niet te zien in deze 50 minuten?

Diepte-interviews met Max zijn zeldzaam, dus we kunnen ons voorstellen dat Nederland er even goed voor is gaan zitten gisteravond. En onderhoudend was het, vanaf het beginshot waarin De Jong - getooid in Heisenberg-hoed en met rolkoffer - door de Monegaskische tunnels struint, op weg naar zijn afspraak in de jachthaven van het chique prinsdom waar Max (in hetzelfde woonblok als Felipe Massa) resideert, tot aan de afsluiter bijna een uur later.

Natuurlijk bepaalt de geïnterviewde zelf hoeveel je te zien krijgt, en duidelijk is dat Max met (ondanks?) zijn 20 jaar al gepokt en gemazeld is in het mediawereldje. Niet alleen de eigen ervaring, maar ook een strakke begeleiding van PR-professionals dragen daar zorg voor. Er wordt onder andere gesproken over Michael Schumacher, die tijdens zijn carrière nauwelijks middelen schuwde om ervoor te zorgen dat hij aan kop bleef. Dit is een mentaliteit die Verstappen bewondert, wat ons niet verbaast als je naar zijn eigen racestijl kijkt.

Daarnaast gaat het over het altijd op de loer liggende gevaar van de dood of de zware blessures. Over het laatste zou Schumacher, als hij zijn ski-ongeluk niet had gehad, mee kunnen praten: hij brak ooit beide benen in Silverstone. Daarnaast ligt Ayrton Senna's dood nog in ieders geheugen, maar wellicht niet dat van Max, omdat hij 4 jaar na diens fatale crash werd geboren.

In plaats daarvan gaat het over Jules Bianchi, een geval dat Max van dichtbij meemaakte. In 2014 maakte een piepjonge Max zijn eerste meters tijdens de vrije trainingen van Suzuka, hij was dus op locatie toen Bianchi tijdens de race onder een gele vlag van de zeiknatte baan gleed en met zijn hoofd tegen een kraan botste. Maanden later overleed de Fransman aan de gevolgen van het ongeluk.

Deslaniettemin zegt Verstappen niet bezig te zijn met de dood in de racerij, het is een risico dat hij aanvaardt. Dit lijkt ons de juiste manier om ermee om te gaan wanneer je een risicovolle sport beoefent, ook wanneer er vastigheid in de vorm een vriendin zijn intrede doet. Max: "Je moet door. Ik kan het ook wel makkelijk achter me laten. Ik kijk wel redelijk makkelijk tegen de dood aan. Het gebeurt als het gebeurt. Hopelijk hoef je het niet te plannen. Dat je bijvoorbeeld ziek wordt en het niet meer gaat. Als het niet te dragen is, heeft het geen zin om te leven toch?

Het gehele interview is HIER integraal terug te kijken bij Ziggo.